John från Vallentuna tävlar internationellt – i bröllopsfoto

För fem år sedan blev John Hellström fotograf på heltid. Nu har han kommit trea i VM i bröllopsfotografering.

  • Publicerad 12:21, 12 jan 2018

John Hellström har doktorerat som forskare i ämnet topprestationer inom idrotten, men sedan fem år tillbaka driver han eget som fotograf.

– Jag ville överföra forskningen till rollen som fotograf. Jag vill fota som en elitidrottare, säger John.

En toppidrottare tävlar ju – så det gör också John.

– Jag vill tävla för att utvecklas. Jag fotar för mina kunders skull, men hur vet man om foto är bra eller dåligt? Det finns ganska mycket tävlingar i USA, Australien och Europa där väldigt många duktiga fotografer möts. Man bedömer ungefär som i konståkning eller andra bedömningssporter, det finns kriterier.

För en liten tid sedan gick ”VM” i porträtt- och bröllopsfotografering i Las Vegas, tävlingen WPPI. Där knep John tredjeplatsen med en bild på familjens väg till kyrkan. Varje tävling hade flera domare, berättar John.

– De har till och med domare med olika preferenser, en som gillar ”warm and fuzzy”, mjuka varma känslor, och en som går på de tekniska bitarna och struntar i det emotionella.

Förr gjorde John många resor över jorden för att fotografera, men numera har han två små barn och en ateljé i Vallentuna. Och fotografen hoppas på framtiden – för bröllopsfoto är outvecklat i Sverige jämfört med i USA och stora delar av Asien, menar han.

– I Sverige är det många som inser att Michelinkockar lagar annan mat än man får på Mc Donald´s, men inte alla har insett att det är värt att satsa på bilderna på bröllopsdagen. Jag är part i målet, men vad finns kvar efter bröllopet? Förhoppningsvis kärleken, men sedan är det ringar och foto. Ringarna kan man ändra, sätta i en ny sten eller banka ut, men man kan inte göra om fotografierna.

Vilka bröllop är roligast att fotografera?

– För mig spelar det inte så stor roll vad de satsat i pengar, om det är på ett lokalt kafé eller om det är helikoptrar och slott. För mig är det bästa när de är i ögonblicket när de njuter av dagen med vänner och familj.

Och varför vill du fota bröllop?

– Det är en emotionell och viktig dag. Två släktgrenar möts, det blir inte mycket viktigare och finare, det är väl födseln av barnen då.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52