Jonna vid planket som Cecilia Stenmark förvandlat till färgglatt konstverk. Foto: Patrik Wirén

Jonna fick byggplank mitt framför baren – gjorde om det till konst

När byggbolaget gömde hennes bar bakom ett stort plank fruktade hon det värsta. Men i konsten hittade Jonna räddningen för sin smørrebrødsbar.

  • Publicerad 08:10, 3 jun 2017

Jonna Johansson har drivit EatwithJonna på Folkungagatan 95 sedan 2014. Här har hon byggt upp det hon kallar sitt vardagsrum, en bar som påverkats av hennes många Danmarksresor. På väggarna hänger konst som ofta skapats av lokala konstnärer och här arrangerar hon både utställningar och spelningar.

– Jag vill att det här ska vara ett levande ställe. Vi människor mår bra av konst, musik och design, förklarar hon.

Människor mår däremot antagligen inte bra av att stirra in i ett stort plank. I slutet av april, med mindre än en veckas förvarning, fick Jonna veta att det skulle byggas vindsvåningar i huset. Arbetet skulle pågå i 9-10 månader och både hon och hennes gäster kunde vänta sig att bli inträngda bakom byggställningar, hissar och plank. Jonna fruktade konkurs.

Inspirerad av Berlin

– Det är min första säsong med alkoholtillstånd och plötsligt har jag ett stort plank utanför fönstret intill uteserveringen, suckar hon.

Konst som sätter regler ur spel

Efter några mörka dagar började hon tänka på gatukonsten i städer som Berlin och Barcelona. Hon kontaktade konstnären Cecilia Stenmark som med sina sprejburkar förvandlade planket till konst. Även guerillastickaren "Rut Dubbelknut" kom förbi och förgyllde en av stolparna utanför dörren. Både byggjobbare och andra gillar resultatet och vem vet, det supertrista planket kanske i själva verket är ett lyckokast?

– Jo, det kan bli någonting bra av det här i slutändan. Ibland kan någonting väldigt negativt föda positiva idéer.

Mäklare tar över populärt hörn – betalar igen med konst

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.