Jonny driver en minibondgård i sitt bostadsområde

Djuren på Nybodahöjden har blivit poppis bland barnen i Liljeholmen. Men det hade kunnat få ett tråkigt slut. I söndags var någon där och släppte ut alla fåglar.

  • Publicerad 17:20, 5 jul 2018

Liljeholmsbon Jonny Gson Lyrberg skaffade sina första höns för sex år sedan, tre år senare kom fåren. Idag har han 20 höns och en tupp, tre kaniner, 15 undulater och fyra får. Djuren betar i slänten nedanför hans radhus på Nybodahöjden. Undulaterna bor i en stor utebur.

– Det är rogivande att vara med djuren. Jag är uppväxt på bondgård och det här är min stora hobby och passion. Jag har lärt mig av min pappa och farfar, säger Jonny och slår sig ned i fårhagen.

Tuppen borta i två dar

Men det hade kunnat sluta illa. I söndags när Jonnys sambo gick ut för att mata djuren var hönsburen tom. Då hade någon varit där och öppnat dörren till fågelburen på vid gavel, vilket lett till att alla fåglar hade rymt.

– Som tur var rörde sig de flesta i området runt här, det var bara vår tupp som gav sig av en längre bit. Han var borta i två dygn, tills han kom hem självmant igen, säger Jonny.

Tyvärr är det inte första gången det händer. Senaste gången var i mars i år, då hade någon klippt upp burarna och gjort inbrott i förråden. Efter det satte de hänglås på hönsburen.

– Man är ju rädd att de ska göra djuren illa, säger han.

Såg ungdomar lämna platsen

Enligt Jonny såg grannar i området flera ungdomar springa från platsen där djuren finns, på söndagseftermiddagen.

– Vi vet inte, men det kan ha varit dem. Tyvärr har den nya lekplatsen här uppe på höjden blivit ett tillhåll för ungdomar, där de röker och dricker.

Marken får Jonny använda tack vare ett brukaravtal med staden som säger att han ska sköta området och röja sly, mot att allmänheten får komma dit och titta på djuren. Och många förskolor och familjer har hittat dit.   

– Jag vill att barnen ska få se djur på riktigt och lära sig hur man handskas med dem, säger han.  

Polisanmält

Det är mycket pyssel med djuren – de ska ha mat och vatten och det ska göras rent. Fåren klipps vår och höst, något som Jonny gör själv, och han är med vid lammningar. Alla djurhus har han byggt själv. Efterhand säljs djuren vidare för avel eller så avlivas de för att ätas.  

– Jag har ytterligare 11 får ute i Knivsta, i stora sommarhagar. De här ska få åka dit ut också sen.

Båda händelserna har polisanmälts.