Inspirera. Josef Sedraïas resa i Irak ledde till en musikvideo om att stå upp för den man är, även om det innebär att gå emot omvärldens förväntningar. Foto: Gabriel Tiedtke

Josef från Vårby dansade in i Mosul

Vårbyartisten Josef Sedraïa släppte i dagarna en musikvideo som är inspelad i staden Mosul i Irak – samma dag som staden officiellt befriades från terrorgruppen IS.

  • Publicerad 20:00, 16 jan 2020

"Mig äger ingen, ingen äger mig. Dig äger ingen, ingen äger dig. Livet går fort och vi har inte tid, säg till dom att luften är fri."

Sommaren 2017. Vårbybon Josef Sedraïa, 25, befinner sig i ett IS-ockuperat område i Irak. Han har åkt dit med några vänner för att lära sig mer om situationen där och försöka hjälpa drabbade områden.

– Jag är själv från Mellanöstern och har väl alltid försökt förstå situationen där nere och hjälpa till om jag kan.

Plötsligt får de information om att staden Mosul har blivit befriad från IS.

– När jag fick höra det bestämde vi oss bara för att åka dit och kolla. Vi hittade ett barnhem där de var helt euforiska. De var så glada. Vi lärde varandra massa dansmoves!

Mod att vara sig själv

Nu i dagarna la Josef Sedraïa upp sin nya låt "Lillasyster" med tillhörande musikvideo på Youtube. Det blev en spontan inspelning på barnhemmet, där barnen hjälpte till och kom med idéer.

"Dom kommer stå i vägen för att få dig tyst men ingen i världen ska få stoppa min syster."

I låten sjunger Josef dels till de människor i Irak som jagats bort av IS-trupper.

– Den handlar om att som liten våga stå upp mot det stora och otäcka. I hela Irak finns massa småbyar som jagats bort av vargen Isis.

Låten handlar också om att våga vara den man är, något som har kommit att bli en stark värdering hos Josef efter hans uppväxt i Vårby.

"Många vänner det inte gått bra för"

– När jag var liten fick man inte lyssna på killar som sjöng i falsett, då kunde man bli steril typ. När jag fick skivkontrakt sa man direkt att vi inte "behöver ta med" att jag är från Afghanistan. Jag fick också höra att jag borde byta efternamn till ett svenskt, vilket jag gjorde. Det var som att man helt fabricerade en person.

Blev en Johansson. När Josef Sedraïa gav sig in i musikbranschen fick han tips om att tvätta bort sin afghanska härkomst och byta efternamn till Johansson, vilket han gjorde. Här med vännen Christina Filipova utanför Videospeed-kiosken i Vårby gård. Foto: Adrian Wretljung

I Vårbyskolan var det istället lärarna som intalade honom att han inte dög som han var.

– När man är från förorten har man inte alltid världens bästa förutsättningar. Lärare sa till mig att jag förmodligen kommer tvätta deras bil om några år. Jag har många vänner som det inte gått så bra för. En nära vän blev skjuten utanför Vårbyskolan 2017. Jag känner flera som har livstids fängelse. Jag är tacksam att jag har något som hjälpt mig hålla fokus, berättar han.

Släpper album

Josef fick skivkontrakt när han var 18 år. Han bytte ett tag namn till Johansson, men har nu bytt tillbaka till Sedraïa igen.

– När jag blivit äldre och fått spinn på min grej och insett att jag kan göra saker åt andra så känner att jag försöker ta igen det här, att stå för den man är. Laleh har inspirerat mig mycket i den riktningen. Jag kan våga vara genuin med att jag inte är tuff.

Musiken har blivit ett sätt att förmedla hur viktigt det är att vara sig själv.

– Folk disassocierar från sig själva mer än någonsin inom musikbranschen. Det är så himla mycket musik som handlar om att man ska skjuta varandra och att man har två ton kokain i källaren. Jag har aldrig känt mig nära det där. Sen tror jag inte att det stämmer alla gånger.

"Lillasyster" är första singeln från Josef Sedraïas kommande album Baklava Boy 1.

Josef Sedraïa

Ålder: 25

Bor: Vårby

Utmärkelser: Nominerad till Rockbjörn i kategorin "Årets genombrott" 2014. Har tilldelats Ted Gärdestad-stipendiet som ska stödja, uppmuntra och uppmärksamma unga oetablerade låtskrivare och sångare.

Aktuell med: Albumet Baklava Boy 1.

Se musikvideon här.

Visa merVisa mindre