JP:s livsverk ställs ut

Under årens lopp har Enköpings museum tagit emot flera samlingar eller delar av samlingar från olika håll i kommunen. Bland andra en donation från JP Johansson-museet, nu ställs föremålen ut.

  • Publicerad 15:29, 14 feb 2019

Vi har registrerat omkring 700 föremål.

I maj förra året körde JP Johanssonsällskapet iväg de sista sakerna från det nu nedlagda JP Johansson-museet. Men nu återuppstår samlingen, i alla fall en del av den, i en helt ny utställning på Enköpings museum, som getts namnet ”Samlare och samlingar”. Och den kanske mest lysande samlingen är just donationen från JP Johansson-museet.

– Ur den samlingen visas åtskilliga verktyg och andra föremål som exempel på den lokala industrins produkter, hur de samlats in och därmed bidragit till en berättelse om staden, säger Johan Linder, antikvarie på Enköpings kommun.

I JP:s anda

Under onsdagsförmiddagen var Ena-Håbo Tidningens reporter på plats i utställningslokalen på muséet. Då var det så gott som en byggarbetsplats, och bara ett fåtal av utställningsföremålen fanns på sin rätta plats. Men utställningen ska vara klar till premiären. Och det har också varit ett gediget jobb för att få till utställningen.

– Vi började gå igenom samlingen i somras. Och efter det har vi registrerat omkring 700 föremål. Men det gick ganska snabbt. Snabbare än vad vi hade trott. Mycket på grund av att sällskapet redan hade gjort ett väldigt bra jobb, säger Robert Hall, föremålsansvarig och antikvarie på Enköpings museum.

Utställningen öppnar för allmänheten fredagen den 15 februari. Därefter går den att se fram till och med lördagen den 6 april.

Johan Petter ”JP” Johansson

Född: 12 december1853 i Södra Härene socken i nuvarande Vårgårda kommun.

Död: 25 augusti 1943 i Enköping.

JP Johansson var en svensk uppfinnare med Enköping som sitt säte. Johansson gjorde sammanlagt 118 uppfinningar och många används fortfarande runt om i världen. Den kanske mest kända uppfinningen är skiftnyckeln.

Samlare och samlingar

Vad? En ny utställning på Enköpings museum.

När? Mellan den 15 februari och den 6 april.

Amanda blev bästa matlagaren

Nyheter En parmesanpanerad kycklingfilé toppad med gårdagens rester fick Enköpingsbon Amanda Lindqvist att gå hela vägen i rikstäckande mattävling. – Det är så himla kul, säger vinnaren.tisdag 21/5 12:56

Rapporten: Hotell funkar i Enköping

Nyheter Ja, en hotelletablering i Enköping skulle fungera. Det visar i alla fall en ny rapport som Stockholm Business Alliance har gjort.måndag 20/5 14:18