JP:s livsverk ställs ut

Under årens lopp har Enköpings museum tagit emot flera samlingar eller delar av samlingar från olika håll i kommunen. Bland andra en donation från JP Johansson-museet, nu ställs föremålen ut.

  • Publicerad 15:29, 14 feb 2019

Vi har registrerat omkring 700 föremål.

I maj förra året körde JP Johanssonsällskapet iväg de sista sakerna från det nu nedlagda JP Johansson-museet. Men nu återuppstår samlingen, i alla fall en del av den, i en helt ny utställning på Enköpings museum, som getts namnet ”Samlare och samlingar”. Och den kanske mest lysande samlingen är just donationen från JP Johansson-museet.

– Ur den samlingen visas åtskilliga verktyg och andra föremål som exempel på den lokala industrins produkter, hur de samlats in och därmed bidragit till en berättelse om staden, säger Johan Linder, antikvarie på Enköpings kommun.

I JP:s anda

Under onsdagsförmiddagen var Ena-Håbo Tidningens reporter på plats i utställningslokalen på muséet. Då var det så gott som en byggarbetsplats, och bara ett fåtal av utställningsföremålen fanns på sin rätta plats. Men utställningen ska vara klar till premiären. Och det har också varit ett gediget jobb för att få till utställningen.

– Vi började gå igenom samlingen i somras. Och efter det har vi registrerat omkring 700 föremål. Men det gick ganska snabbt. Snabbare än vad vi hade trott. Mycket på grund av att sällskapet redan hade gjort ett väldigt bra jobb, säger Robert Hall, föremålsansvarig och antikvarie på Enköpings museum.

Utställningen öppnar för allmänheten fredagen den 15 februari. Därefter går den att se fram till och med lördagen den 6 april.

Johan Petter ”JP” Johansson

Född: 12 december1853 i Södra Härene socken i nuvarande Vårgårda kommun.

Död: 25 augusti 1943 i Enköping.

JP Johansson var en svensk uppfinnare med Enköping som sitt säte. Johansson gjorde sammanlagt 118 uppfinningar och många används fortfarande runt om i världen. Den kanske mest kända uppfinningen är skiftnyckeln.

Samlare och samlingar

Vad? En ny utställning på Enköpings museum.

När? Mellan den 15 februari och den 6 april.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skolparks-tåget vandaliserat – "Det är bedrövligt"

Nyheter En del av tåget, i lekparken i Skolparken, förstördes under natten. Någon har tänt eld på loket. – Det är bedrövligt, säger Peter Rönnqvist, driftplanerare på Enköpings kommun.måndag 25/3 16:51

Viktor drömmer om att slå internationellt

Nyheter Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från...måndag 25/3 14:01