Bild. Arvid Wiman och Tyra Orto målar tillsammans med Bettan Jinneklint, inför utställningen på jubileet. Foto: Lisa Halldén

Jubilerande förskolepionjär firar

Ekerös första förskola fyller 50 år. På Ekendals förskola firar man sitt 50-årsjubileum med tårtkalas och utställning.

  • Publicerad 16:05, 14 maj 2018

Det var det som var bättre förr, att vi var fler pedagoger och färre barn.

Ett halvt sekel har det funnits förskola i Ekerö kommun. En som varit med nästan från början är Bettan Jinneklint. När hon började jobba på Ekendal 1973 hade förskolan, den första i kommunen, funnits i fem år.  

– Det är otroligt mycket som har förändrats sedan dess, säger hon.

Inför jubileet har hon tittat på bilder från förskolans första decennier och slagits av skillnaden mot dagens barngrupper. Ofta var det två-tre personal på åtta barn.

– Det var det som var bättre förr, att vi var fler pedagoger och färre barn. Man hann med barnen på ett annat sätt än man gör i dag, säger hon.

Med många vuxna kunde man ofta åka iväg med barnen på små och stora äventyr utanför förskolegården, berättar Bettan Jinneklint.

– Till exempel åkte vi iväg hela förskolan till Sättra på Adelsö och var där en hel dag. Vi packade ner madrasser och allt, och kokerskan följde med och lagade mat där, säger hon.

Förskolan åkte också till Skansen och hem till olika personal.

– Och på sommaren gick vi runt hörnet och badade med barnen vid badstranden här nere. Det kan vi inte göra lika lätt nu. Det är grädden på moset i dag, säger hon.

Kompetenta barn

En annan stor förändring är barnen, tycker Bettan Jinneklint. De är mer kompetenta och kan mer i dag. Kraven på dem är också högre.

– På grund av att vi har så stora barngrupper så måste de kunna saker tidigare. Som att kunna klä på sig och äta själv tidigare i dag, säger hon.

Pedagogerna jobbar också med lärande på ett annat sätt. När Ekendal öppnade var förskolans enda målsättningen att barnen skulle ha det bra medan föräldrarna arbetade. Det skrattade dagens pedagoger åt när de läste det.

– I dag har vi jättelånga beskrivningar på vilka mål vi och barnen ska uppnå. Det är ett helt annat arbetssätt i dag, säger Bettan Jinneklint.

50-årsjubileum

Ekendals förskola öppnade i maj 1968 med fyra avdelningar.

I varje avdelning gick det mellan 10 och 15 barn.

Onsdagen 16 maj firar förskolan sitt jubileum.

På förmiddagen blir det teater för barnen och på eftermiddagen bjuds föräldrarna på tårtkalas och dans, tillsammans med barn och pedagoger.

Mellan klockan 17.30 och 18.30 är förskolan öppen för allmänheten. Då blir det utställning av barnens bilder och av foton och tidiningsutklipp från förskolans 50 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Socialchefen om krisen på Lugnet: "Vi ser allvarligt på läget"

Nyheter Lugnet. Nu vill föreningen att kommunen tar över LSS-boendet på Munsö Om LSS-boendet Lugnet på Munsö måste stänga vid årsskiftet kan Ekerö kommun få problem. Föreningen vill nu att kommunen tar över verksamheten.fredag 19/10 14:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter