Julen började i S:t Martins stall

  • Publicerad 18:13, 5 dec 2017

Julmarknaden var efterlängtad upptakt inför julen.

Redan som liten knatte, på tidigt 60-tal, så fanns det många och ibland trevliga traditioner som skulle genomföras innan julafton.

En viktig sådan tradition var julmarknaden. Den som familjen Persson oftast besökte var julmarknaden i S:t Martins stall, vid Solna kyrka. Detta skulle årligen ske under den första helgen i december.

Familjen packades in i vår fina Volvo Amazon, svart med vitt tak. Pappa körde oss med som vanligt varlig hand på ratten och vi anlände till S:t Martins stall helskinnade. Det kunde vara snömodd redan då.

Julmarknaden var efterlängtad upptakt inför julen. Här fanns det mesta till försäljning som julen både behövde och ibland inte behövde. Här fanns det karameller av alla sorter och smaker, hemstöpta stearinljus i tvåpack, olika hemarbeten, kryddor, bröd, korvar, hembakade kakor. Halmarbeten. En ny julbock kanske? Lotterier, fiskdamm och loppmarknad. Något för alla. Självklart också kaffeservering med till julen nödvändiga tillbehör. Det doftade jul i hela stallet.

På vägen hem inköptes som oftast årets julgran, som sedermera traditionsenligt dekorerades med åldriga glaskulor och annat som hör till.

Efter denna första traditionsrika helg var inget sig likt i hemmet på Nybodagatan. Nu skulle det julstädas, julpyntas och allt annat som hör julen till. Som barn tycktes tiden fram till själva julafton vara längre än vanligt. Men det fanns att göra. Jag skulle slå in de egentillverkade produkterna som jag hade gjort i träslöjden. Obligatoriskt var smörknivarna av eneträ och någon skärbräda.

Men på julaftonen var allt som vanligt. Mat, mat, mat och julklappsutdelning. Kalle Anka på teve och alla blev nöjda med det som tomten hade levererat. Undrar vem som var tomte det året? Badrocken han var klädd i kändes bekant på något sätt.

Vid ett tillfälle då jag var i fyraårsåldern besökte familjen julottan. När prästen hade äntrat predikstolen frågade jag högt och tydligt ”hur kom han upp dit?” Ingen populär fråga just då, tyckte nog mina föräldrar. Men bänkgrannarna var av annan åsikt och fnissade lite försiktigt för att inte förstöra den sakrala julstämningen.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

"Smått otroligt med ett så rikt fågelliv"

Nyheter Ny bok tipsar om Råstasjön Nu kommer en ny bok om naturområden som är värda att se i Stockholmsområdet. Två av dessa ligger i Solna.lördag 21/7 8:33

Nu blir skolvägarna säkrare

Nyheter Från och med vecka 29 och fram till skolstart kommer Solna stad att utföra arbete för att höja trafiksäkerheten vid skolvägar.fredag 20/7 14:12