Julfesten där alla får vara med

Sedan 1975 har Verdandi bjudit in till ett alternativt julfirande i Tensta och Rinkeby. – Det blir en fest över generationsgränserna och vi kör så länge maten räcker, säger Stig Nilsson, verksamhetsansvarig för Verdandi i Järva.

  • Publicerad 12:57, 20 dec 2017

"Vi bjuder på julbord och julmat. Sedan umgås vi, spelar spel och pratar"

Samtidigt som stora delar av Sverige samlas framför Kalle Anka på julafton, så öppnar Verdandi dörrarna till sina lokaler. Där samlas barn och vuxna, olika nationaliteter och religioner. Även de som inte brukar fira jul traditionellt.

– Vi bjuder på julbord och julmat. Sedan umgås vi, spelar spel och pratar, säger Stig Nilsson. Muslimerna hoppar över skinkan, det är väl det enda.

Jeanette Youssef kom som flykting från Syrien 1987. Ganska omgående fick hon kontakt med Verdandi i Tensta och sedan dess har hon varit aktiv i föreningen.

– Jag har varit med på julafton i många år, säger hon, och numera är hon en av de ansvariga.

Hennes son Richard har firat alternativ jul i hela sitt liv. Idag är han en av dem som ansvarar för ungdomarnas julfirande i lokalen i Rinkeby.

– Ja, vi firade först här i lokalen och sedan hemma med familjen, säger Richard Youssef, som idag är 24 år.

Julgranen står redan pyntad i lokalen på Gullingeplan.

– Ja, utan gran känns det inte som om det ska bli jul, säger Jamila Saliba, som även hon har varit en av arrangörerna i många år.

Stig Nilsson, som har varit med längst av alla, ända sedan 1984, uppskattar gemenskapen som uppstår människor emellan.

– Det är många ensamstående mammor med barn kommer. Några är nyskilda och panka, andra bara ensamma. En del av dem bor på samhällets skuggsida. Det är ganska häftigt att se en slipsprydd herre sitta och spela schack med någon luggsliten medmänniska.

Mer om Alternativ jul

Det var elever på Konstfack i Stockholm, som 1968 tog initiativ till en alternativ jul, som en protest mot det kommersiella julfirandet. Verdandi är en av de organisationer som har varit med från början.

Alternativ jul i Järva inleds på julafton och fortsätter hela julhelgen och två mellandagar. De håller till i Verdandis lokaler på Gullingeplan 52 och Husingeplan 16-18 i Tensta, och i Rinkeby på Storbyplan 31. Alla välkomna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.