För tidig? Granen i Gubbängen är en av flera som anlänt redan i oktober. Foto: Alexander Kuronen

Julgranar på plats i Söderort – i oktober

Välkända barrträd har börjat dyka upp på torg lite varstans i stan. Men är det egentligen okej att sätta upp en julgran redan i oktober? Nej, säger Söderortsborna.

  • Publicerad 11:59, 4 nov 2019

– Det är kanske lite tidigt, säger Emily Svensson, 6 år.

Oavsett vem man frågar blir domen densamma. I alla fall bland de som rör sig i Gubbängens centrum, en av de platser som blev med julgran redan före allhelgonahelgen.

Men när ska man ta fram granen då?

– Mer dagen innan jul, tycker Emily.

Hennes mamma Sanna Svensson, 39 år, kan däremot tänka sig gran så snart allhelgonahelgen är över.

– Är det inte lite sent med dagen före jul? Du gick ju själv precis och sjöng på julsånger, säger hon till sin dotter.

Mor och dotter. Sanna Svensson, här med dottern Emily, tycker att julpyntet i stan kommer fram allt tidigare. – Rent generellt har det blivit så, i Gubbängen vet jag inte, säger hon. Foto: Alexander Kuronen

Kanske är de gamla fina traditionerna på väg att urvattnas? Enligt Bajenfanet Håkan Stenmark, 58 år, är den tidiga julgranen ett tecken på just det.

– Man kanske borde börja med påskgran och midsommargran också, säger han.

Själv tycker Håkan att man kan vänta med att dra fram julgranen tills slutet av november.

– Så att det står färdigt till första advent.

Granne med granen. – Resten kör också tidigt, säger Gubbisbon Håkan Stenmark. Han har noterat att försäljningen av både julmust och lussebullar är igång. Foto: Alexander Kuronen

Var sak har sin tid. – Det är Halloween nu, kan man inte fira det först? Det blir så mycket på en gång, säger Farstabon Martina Gabrielsson, 41 år. Foto: Alexander Kuronen

Även i Kärrtorp och Fruängen har granarna invaderat torgen, och i den lokala Facebook-gruppen Kärrtorp Kära Kärrtorp går åsikterna om detta isär; allt från att det finns en risk att folk hinner tröttna på julen i förtid, till att granar i oktober mest är trevligt.

På staden inser man att somliga kan störa sig på att julinslagen börjat dyka upp redan en månad före första advent, men det kan inte hjälpas.

– Det är väldigt många granar som ska upp och då måste man börja tidigt, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Totalt rör det sig om 78 träd, varav 36 i Söderort. Tidsgränsen är satt till 30 november och då ska även all belysning vara fixad.

I innerstan är man ännu ivrigare, där invigs julbelysningen redan 16 november. Orsaken? Trygghet och trivsel.

– När det gäller belysning i innerstan är det tidigare än vanligt, men granar brukar sättas upp så här tidigt. Så länge jag har jobbat här har det varit på det viset, säger Erik Söderberg.

Hur ser du på risken att man tjatar ut julen?

– Det är en avvägning som måste göras. Man vill inte att det ska gå inflation i julmyset. Men det är en större samhällsfråga än bara för trafikkontoret, det är en avvägning man gör även hemma.

När tycker du själv att det är rimligt att börja julpynta?

– Jag tycker att det är bra om det är mysigt och ljust på vintern när det annars är så mörkt. Så jag kan tycka att det är rimligt som det är nu, men jag förstår också dem som tycker att det för tidigt.