Tomt. På betongen brukar det stå julgranar. Så inte i år. Foto: Sacharias Källdén

Julgranarna på Kungsholmen rök efter stadens granskning

Inga julgranar säljs på Kungsholmstorg. Detta efter att staden luskat ut att Ali Aljaboris blomsterstånd under lång tid tagit för mycket plats. "Det är jättetråkigt men jag kan inte klaga", säger han.

  • Publicerad 14:48, 16 dec 2019

Jag tror att det är någon som klagat på mig, någon granne eller en affär.

På de gråa stenplattorna ligger barren tätt. Men inga granar syns till. De plockades bort i fredags på anmodan av Stockholms tjänstemän, efter att ha stått ute för försäljning i endast en och en halv vecka. Handlaren Ali Aljabori saknar tillstånd för att breda ut sig så mycket som han gjort.

I 15 år har han krängt saker på Kungsholmstorg. Frukt och grönt när det är säsong för det, annars blommor av olika slag. Och sedan fem år tillbaka även julgranar, som han brukar ha stående cirka fem meter utanför sitt varustånd.

– Det har inte varit några problem tidigare. Nu sa de till mig att jag inte får sälja granar utanför mitt tält. Jag tror att det är någon som klagat på mig, någon granne eller en affär, berättar Ali Aljabori.

Han säger att det är självklart att det är jättetråkigt – "jag brukar sälja ganska många julgranar" – men att han egentligen inte kan klaga

– Det är flera stycken som kommit och frågat om att få köpa en gran. Men tyvärr får jag svara dem att jag inte kan sälja. Men gärna att jag söker tillstånd för att få mer plats till nästa år, säger Aljabori.

Blev tillsagd. Ali Aljabori tog för mycket torgyta. Foto: Sacharias Källdén

"Nu är det dött igen"

Malin Nordström, ordförande för Kungsholmens företagarförening Kungsö, tycker att torget nu ser "dött och trist ut igen" under en årstid då kvarteret "verkligen behöver förgyllas med något fint".

– När Ali har granar där så jublar folk eftersom det blir en liten mysig miniskog mitt på torget. Det handlar bara om två veckor. Vem kan vara en sådan nitisk paragrafryttare och slå ner på det, funderar Malin Nordström.

Redan i juni sa staden till

Svaret på det är fastighetskontoret, som sköter torghandlare i Stockholm. Där säger man att det inte går att se mellan fingrarna på att någon tar mer stadsmark i anspråk än vad man har tillstånd för. Det handlar om framkomlighet, bland annat.

Redan i juni fick Ali Aljabori en skriftlig påstötning om att hans handelsutrymme var för stort, och att han dessutom lämnar kvar saker på torget över natten.

Men nu ser det bra ut, hälsar fastighetskontorets tjänstemän.

Handlare rasar mot polisens trottoar-razzia