Konstnären Julia Melander, verksam i Danderyd. Foto: Mikael Andersson

Julia sätter färg på tillvaron i Danderyd

Julia Melander är Danderydskonstnären som ”absolut älskar” Picasso. Precis som sin idol gillar hon att göra nya saker – annars blir hon uttråkad.

  • Publicerad 16:43, 8 mar 2019

”Det kan låta som en kliché men jag älskar, absolut älskar, Picasso. Han är så bred, varvar stilar och tekniker, och jag gillar att göra nya saker. Jag måste göra nytt, annars blir jag uttråkad. Alla tycker väl att det är jobbigt att ha tråkigt, men jag tycker det är extremt jobbigt. Jag vill ha roligt! Det finns folk som riktar in sig på att bara rita hjärtan, det skulle aldrig funka för mig.

Jag blev konstnär och startade mitt företag för elva år sedan, när jag var mammaledig. I början gick det bra, jag hade föräldrapenning, men det var läskigt när det blev på riktigt. Jag kan försörja mig på konsten men det går väldigt mycket upp och ner.

Egentligen är jag ganska skygg, men i början gjorde jag allt för att synas, delade ut lappar i tunnelbanan och sålde in mig till hotell och företag. Det har inte varit lätt, men jag gillar utmaningar.

Jag är självlärd men min familj är väldigt estetisk, jag har målat sedan jag var liten. Jag använder mest akryl, men även olja, tapeter och modelleringspasta.

Motiven, ja hur kommer de? Jag är känslig för intryck så det jag ser och hör speglar motiven. Det kan vara intryck från museum, fotografier eller människor jag träffar.

Konst hör till lyxkonsumtion. Men det finns också ungdomar som sparar till en tavla, det är jätteroligt.

Med åren har jag lärt mig att skiljas från tavlor som jag egentligen vill behålla, men då gör jag lichée- eller plexiglastryck och säljer originalet. Då kan jag ha kvar den ändå.”

Öppet hus 13 april

Namn: Julia Melander

Gör: Konstnär som har lokaler på Enebybergsvägen.

Familj: Tre barn plus två bonusbarn, och en särbo.

Ålder: 32 år.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kaffe och mjölksyra när Täbys värstinglopp ska testas

Nyheter Laddar upp för deltagarrekord Ett säkert vårtecken är alla joggare som dyker upp i löparspåren. Den uthålligaste sorten kan du stöta på i Täby den 31 mars, när banorna ska provspringas inför Täby Extreme Challenge.onsdag 20/3 16:43

Kafé sålde köpejuice som färskpressad

Nyheter "Var en rolig grej" Café Mj´s i Mörby centrum saluförde juice som "vår egna färskpressade juice". Men när kommunens inspektörer var på plats upptäckte man att det var färdigköpt juice från en annan tillverkare i...onsdag 20/3 15:00