JULSTÄMNING. Kulturskolans Julkalabalik har blivit en tradition i Solna. Foto: Pj Lindqvist

Julkalabalik med dans och allvar

Julmust redan i oktober, julskyltning i början på november – men det är först när Kulturskolan ger sin Julkalabalik i Solna gymnasiums aula som det känns att årets stora högtid närmar sig.

  • Publicerad 12:31, 25 nov 2019

Ni får jubla hur mycket ni vill.

Kulturskolan i Solna har drygt 2 000 elever, från fyra år och uppåt. Elever och lärare sätter varje år upp en Julkalabalik med olika teman.

Klimatkrisen har skapat stora rubriker under året – och det var inte oväntat vår gemensamma framtid som angav tonen till årets sagotema: ”Historien om Frocania – landet av is”.

I landet Frocania lever varelser och djur som är helt beroende av ett kallt klimat. Men värmen stiger och det lilla öriket börjar långsamt smälta bort.

– Begäret efter dyrbarheter rubbar balansen trots att man sätter hela rikets existens i fara, konstaterar en grupp pingviner som vägrar att acceptera att undergången är nära.

En jultradition

Pingvinerna ger sig ut på en modig resa för att rädda landet.

– Ni får jubla hur mycket ni vill, sa dansläraren Eja Lindqvist när hon presenterade föreställningen för Solnas skolever.

Och jublade gjorde man. Det skreks, stampades och kommenterades.

– Vi har repeterat hela hösten och längtat efter det här. Nu ska det bli jätteroligt att visa upp föreställningen för familjer och vänner, sa Margareta Bjerén, kulturproducent.

Det var 13:e året i rad som Kulturskolan framförde sin julkalabalik för elever, familj och vänner.

Årets föreställning hade producerats av Margareta Bjerén. David Sennerstrand stod för regi och manus med hjälp av Emma Beskow.

Anna-Linda Egland var regiassistent och dansansvarig. Åsa Lanzenberg ansvarade för scenografin och Eja Lindqvist sköte om kostymer och smink.

Stockholm Direkt