Lämnat. En stor mängd nallar har lämnats in till initiativet. Foto: Privat

Julklappar samlas in till kvinnojourer

En väninnas flykt från misshandel väckte tanken. Nu samlar Träkvistabon Sofia Chalias in julklappar till kvinnojourer. – Det gör otroligt mycket för mottagarna, säger hon.

  • Publicerad 08:40, 7 dec 2017

Att få en alldeles egen nalle som de också får ta med sig när de flyttar från kvinnojouren till nästa boende, ger dem både tröst och trygghet.

För några år sedan tvingades en av Sofia Chalias väninnor att ta sina barn med sig och fly sitt hem efter att ha misshandlats.

Nu har Sofia tagit initiativ till en insamling och vill hjälpa till med julklappar till kvinnor och barn som befinner sig på kvinnojourer.

– Det här blir extra påtagligt och viktigt nu i juletider då tillvaron fylls av planering inför en fin, trevlig och god jul, vilket alla tyvärr inte har, säger Sofia Chalias.

En önskan om nallar till barn har framförts.

– Enligt överenskommelse med de kvinnojourer jag har talat med så önskar de sig gosedjur till barnen. Det passar alla åldrar på barnen. Att få en alldeles egen nalle som de också får ta med sig när de flyttar från kvinnojouren till nästa boende ger dem både tröst och trygghet, säger hon.

Kvinnorna önskar sig en necessär med hygienprodukter.

– Exempelvis tandborste, tandkräm, schampo, body lotion, bindor med mera. Något som är så självklart för vår dagliga hygien men något som de var tvungna att lämna bakom sig i all hast när de flydde. Kvinnojourerna är noga med att önska nya och oanvända julklappar, precis som du själv skulle vilja ta emot på julafton, säger Sofia Chalias.

Kvinnojourerna har av utrymmesskäl tackat nej till kläder och leksaker. Paketen som lämnas in ska vara oinslagna.

– Personalen slår in dem själva. Detta för att säkra upp att ingenting opassande finns i paketet, säger hon.

Insamlingen sker för första gången och hon hoppas att den fortsätter framöver. Genom sociala medier har insamlingen spridits och i veckan lämnades just hygienartiklar och massvis med nallar in.

– En kvinna hade varit och köpt 80 nallar, säger Sofia Chalias.

Hon ska själv lämna över gåvorna till personal på kvinnojourerna. Det görs först när hon försäkrat sig om att alla som befinner sig på kvinnojouren får något, ingen ska riskera att bli utan när de andra får paket.

– Jag kommer påbörja utdelningen i nästa vecka, från den 11 december och ända fram till den 22 december. Så hinner ni inte skänka gåvor denna vecka så kan ni även skänka under nästa, säger hon.

En liten gåva kan göra mycket menar hon.

– Många av dessa kvinnor och barn är underkuvade och har väldigt dåligt självförtroende. En gåva visar dem att det finns medmänniskor där ute som vill dem väl och som önskar dem allt gott. Det går snabbt att rasera ett självförtroende och tar tid att stärka det igen. Tänk er att en gåva som inte kostar många tior hjälper dem att få tron på goda människor tillbaka. Samtidigt som det ger dem något glädjande i deras raserade tillvaro, säger Sofia Chalias.

Sofia Chalias insamling – så går den till:

En uppsamlingsplats på Brommaplan, söndagen den 10 december kl 16.00 – 17.00.

Vi kommer stå utanför Ica Brommaplan vid vår bil som är en brun Dacia Duster där ni kan komma och lämna er gåva.

Välkomna hem till oss på Jungfrusundsvägen 15, Ekerö. Vardagar från kl 09.00 – 21.00.

Posta er gåva till oss på ovan adress.

Swisha valfri summa till 0763-900788.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter