Succé? För sjunde året i rad anordnas jullunch för hemlösa här. Dock kommer det mest folk som redan har tak över huvudet. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Jullunch för hemlösa – i princip utan hemlösa

Den sjuåriga traditionen "jullunch för hemlösa" går ut på att kända kockar lagar mat till hemlösa stockholmare. Problemet? Väldigt få hemlösa kommer.

  • Publicerad 17:00, 20 dec 2018

– Jag tror jag såg en hemlös här för en timme sen, säger en representant från Stockholms Stadsmission när StockholmDirekt frågar var de hemlösa håller hus.

Det var många hungriga stockholmare som trängdes i Kungsträdgården idag när det serverades gröt, julmust, glögg, julskinkmackor och ett vegetariskt alternativ vid några rödklädda bord.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är sjunde året i rad som "Sveriges kockelit lagar jullunch för människor i hemlöshet", en tradition i Kungsträdgården då hemlösa får gratis jullunch lagad av stjärnkockar. Men majoriteten som kommer är inte hemlösa. De är istället stockholmare med tak över huvudet som är där för att köpa lunchen och umgås.

– Det är mer av en insamlingsaktivitet, för att samla in pengar till Stockholms Stadsmission, säger organisationens pressansvarige Maria Von Sydow och berättar att alla pengar de får in under dagen går till Stockholms Stadsmission.

Hur har ni gått ut med information om det här?

– Dels i våra egna kanaler, på Facebook och hemsidan. Sen har vi också pratat med folk som kommer till Stockholms Stadsmission, säger Maria Von Sydow.

Kocken Miloš Mille Malbašić, känd från Sveriges Mästerkock, har varit med i evenemanget i flera år. Han tycker det är synd att det kommer så få hemlösa.

– Jag kom hit för att jag ville servera mat till hemlösa. Den stora nackdelen är att det inte är särskilt många hemlösa som kommer. Varje år jag varit med har jag sett jättefå, berättar Miloš Mille Malbašić.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han står bredvid kocken Mike Lazarevik som deltar i evenemanget första gången i år.

Båda tycker det är ett fint initiativ, men anser också att det borde göras mer målgruppsanpassad reklam och att det borde finnas en lunchtid när bara hemlösa är välkomna.

– De flesta har inte Facebook så det kan vara smart att göra mer pappersaffisher så folk som bor på gatan ser, säger Miloš Mille Malbašić.

Kockarna tycker också att det borde finnas fler liknande saker för hemlösa utspritt på hela året, en idé är att börja anordna sommarluncher.

– Då skulle vi kunna servera skagenröra istället, säger Mike Lazarevik.

Nöjda men fulla av utvecklingsidéer. Kockarna Miloš Mille Malbašić och Mike Lazarevik tycker att arrangörerna borde göra mindre reklam på Facebook och mer på gatorna. Foto: Josefine Thureson Kämpe