Julmarknaderna drar igång i Sundbyberg

Snart drar julmarknaderna igång i Sundbyberg. På Marabouparkens Designjulmarknad den 9-10 december ställer Shabnam Faraee ut sina textilier med iransk form och motiv från svenska högtider.

  • Publicerad 20:00, 30 nov 2017

Iranskfödde Shabnam Faraee är grafisk formgivare och illustratör och har bott och verkat i Sverige i femton år. På Designjulmarknaden ställer hon ut med sina två motiv ”Sill och potatis” och ”Julskinka”. Där iranskt form blandas med svenska motiv för att visa att kulturutbyten är berikande.

– Det går direkt att se att det är från Iran. Motiven är svenska. 2015 kom det många flyktingar till Sverige och jag ville då visa att man inte bara tar utan också ger tillbaka, säger Shabnam Faraee.

Med blocktryck har hon tryckt mönstren, som finns i Nationalmuseums samlingar, i samarbete med hantverkare i Esfahan i Iran. Hon har lagt ned hårt jobb och det har tagit lång tid till att få till mönstren på textilierna.

– Mönstren är byggda på geometriska strukturer som är baserade på en mycket gammal vetenskap, säger Shabnam Faraee.

Designjulmarknaden är inte en traditionell julmarknad, utan här det snarare designen som står i centrum. Under den sju år gamla årliga företeelsen samlas det också in pengar till Rädda barnen, genom att 40 av 50 kronor av entrébiljetten skänks till organisationen. Under julmarknaden kommer också musikern Stefan Sundström finns på plats för att signera sin nya bok ”Stefan stora feta röda”.

– Det känns bra. Det är otroligt roligt att föra den här fina traditionen vidare, säger Cecilia Wallman på Marabouparken.

För den som vill gå på en mer traditionell julmarknad så pågår en sådan julmarknad samtidigt på Sturegatan, Stationsgatan Sundbybergs torg och Signalfabrikens torg i centrum.

Även i Ursvik blir det julmarknad på Kymlingeskolan vid Mönstringsvägen.

MER Julmarknader

Julmarknaden i centrum pågår mellan klockan 11 och 17 lördag den 9 december.

Designjulmarknaden i Marabouparkens konsthall pågår 9-10 december mellan klockan klockan 11 och 17.

Julmarknaden i Ursvik på mönstringsvägen pågår den 10 december mellan klockan 11 och 14.

I Solna pågår det också julmarknader samma helg:

Handarbetsmarknad den 9 december klockan 11-16 på Tunvägen 1 i Agnesberg.

Julmarknad på Filmstaden den 10 december, klockan 12-16.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27