Jultomten är inte stressad inför årets mest intensiva arbetsdag då han ska hälsa på hemma hos 20 familjer från Södertälje till Segeltorp. "Det är ett års kötid på att få besök av mig på jul", säger han.

Jultomten är en 61-årig biker

Jultomten är en 61-årig biker och bor i Tumba. Vi tittade in i tomtestugan för att träffa en av världens mest älskade jullegender inför årets stressigaste arbetsdag.

  • Publicerad 08:50, 23 dec 2018

Mörkret har lagt sig över Tumba villastad. Adventsstjärnor och julbelysning från husen lyser upp vägen genom den knarrande snön. Dörren slås upp till den lilla stugan på villatomten.

– Ho ho, välkomna till min tomtestuga, ropar Tumbatomten från sin rottingtron.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På hyllor längs väggarna trängs 500 mjukis- och porslinstomtar. De irländska tomtarna Tom och Ten sjunger en kanon och får tomten att skrocka. På ett bord står juleskum, julmust och pepparkakor framdukade. Önskelistor ligger framme.

I december har han öppet hus i stugan på helger, men spontana besök får han året runt. Två tomtar i verklig storlek på garageuppfarten avslöjar vem som bor här.

– Ibland kommer barn förbi och ropar ”ah, tomten bor här!”. Då tar jag på mig tomtedräkten så får de komma in och upptäcka stugan, berättar tomten.

”Det är ett kall”

Allt började för 25 år sedan. Peter Christiansen började få grått hår och mage. En kollega tyckte att han borde låta skägget växa så skulle han se ut som tomten. Sedan dess är han tomte på heltid. Auktoriserad av Sveriges tomtegille, där han nu är ordförande och verkar för att upprätthålla tomtetraditionen.

– Jag väger 120 kilo och har skägg och grått hår – alla ser väl att jag är tomten! För mig är det här som att välja att bli präst, det är ett kall. Jag har inga egna barn, men jag är alla barns tomte.

Har man skägg, är stor och åker MC är man farlig tror de vuxna. Barnen pekar på mig och ropar ”tomten!”.

Tomte på tomten. På sin tomt i Tumba villastad har jultomten en tomtestuga full av plysch-, porslins- och skumtomtar. Här håller han öppet hus under december. Foto: Claudio Britos

Bryter fördomar. Många har fördomar mot stora män med skägg som kör MC, menar tomten som tycker att han får olika mottagande när han har på sig sin tomtedräkt eller sina bikerkläder. Foto: Claudio Britos

Peter "Tumbatomten" Christiansen är auktoriserad jultomte och numera ordförande i Sveriges tomtegille, det vill säga chef över alla auktoriserade tomtar i landet. Foto: Claudio Britos

Som att vara präst. "För mig är det här som att välja att bli präst, det är ett kall", säger Peter "Jultomten" Christiansen. Foto: Claudio Britos

Jag funderar faktiskt på att byta efternamn till Christmasen.

Han har besökt många olika hem: familjer, barn som måste tillbringa julen på sjukhus, papperlösa barn som lever gömda, familjer på skyddade boenden och gamla på ålderdomshem. I sin tomtedräkt får han en superhjältekraft att nå fram till människor.

– En gång träffade jag en man på ett äldreboende som inte hade pratat på fem år. Jag stod vid honom en stund, önskade god jul och då vände han sig mot mig och sa hej då.

Varför får tomten människor att öppna upp?

– Folk vet att tomten är snäll och ger julklappar. Han är en person som de kan lita på och som de vet kommer varje år. Oavsett om deras föräldrar skiljer sig eller något annat jobbigt händer.

Egentligen behöver han ingen tomtedräkt. Tumbatomten blir igenkänd av barn när han står i bara badbyxorna på en strand i Thailand och när han åker hoj i sina bikerkläder.

– Har man skägg, är stor och åker MC är man farlig tror de vuxna. Barnen pekar på mig och ropar ”tomten”. Då creddar jag dem för att de känner igen mig och så ger jag dem en julklapp! Det har jag alltid med mig.

Det är mindre än en vecka kvar till jul, men han är inte särskilt stressad inför de 26 besök han ska göra från Södertälje till Segeltorp och de totalt 20 mil han ska göra dan före dopparedan, på julafton och juldagen.

Hur firar tomten själv?

– Genom att glädja andra, det är min julafton, då är det fullt ös. Sen får man vila på annandagen.

Är han tomten eller Peter Christiansen? Han medger att gränsen är lite flytande.

– Jag funderar faktiskt på att byta efternamn till Christmasen, men det kanske inte min fru går med på.

Kampen om julbordet: Grönare eller fetare?

Här kan du fira jul i gemenskap

Tumbatomten

Namn: Peter ”Tumbatomten” Christiansen.

Ålder: 61 år.

Bor: i Tumba villastad.

Aktuell som: Jultomten.

Sämsta julklappsminne: En rakapparat! Vad ska tomten med det till?

God Jul och Gott Nytt år önskar Tumbatomten! Foto: Claudio Britos

Så lyckas du som tomte – Tumbatomten tipsar

Visa ditt rätta ansikte. En äkta tomte har ingen mask, det kan skrämma barn snarare än göra dem glada.

Ha äkta skägg. Helst ska du ha äkta skägg, med undantag för om du får en allergisk reaktion av ditt skägg eller inte har någon vidare skäggväxt. Den som har gulaktigt skägg kan med fördel tvätta det med silverschampo inför jul för att få rätt färg.

Använd din röst. Barn kan bli jätteskrämda om du pratar med tillgjord mörk röst.

Nolltolerans alkohol. En äkta tomte tar ingen nubbe vid varje besök, då är risken att man är stupfull redan efter de första besöken och det är inte trevligt för barnen.

Känn av stämningen. Är barnen glada kan du vara mer framåt, är barnen lite rädda kan du vara mer passiv och låta dem komma fram till dig.