Spaning. Kallhällsbon June såg vad som kan vara en varg utanför sitt köksfönster på onsdagsförmiddagen. Foto: June Stenberg

June kan ha sett varg – mitt i Kallhäll

Förra veckan rapporterade vi om att det varit ovanligt mycket rävar runtom i Järfälla det senaste. Och nu kommer nästa tillskott – under onsdagen har vad som kan vara en varg synts till i Kallhäll.

  • Publicerad 15:33, 19 dec 2018

Det var Kallhällsbon June Stenberg som upptäckte att vad som tros vara en varg traskade omkring utanför hennes köksfönster, på en skogsplätt i centrala Kallhäll vid 11-tiden i förmiddags.

Något som Järfälla i Fokus, en webbtidning som journaliststudenterna på Jakobsbergs folkhögskola gör, först uppmärksammade.

– När jag såg att det var en varg blev jag alldeles tokig! Jag började fota som en galning med telefonen och skrek åt min man som inte trodde mig först. Men sen tog han fram systemkameran och började fota han med, säger June Stenberg till StockholmDirekt.

Djuret var på plats i flera minuter och verkade ta sitt Kallhällsbesök med ro.

– Det var helt fantastiskt, han var så stor och fin. Jag har inte riktigt fattat än att det stod en varg bara någon meter ifrån mig. Jag är van vid att det går djur här, rävar och rådjur ser vi varje vecka. Men det här var något i hästväg, eller vargväg kanske jag ska säga!

"Kan inte bekräfta att det är varg"

Men Sven Andersson som är viltvårdare i Järfälla och har tagit del av bilderna, kan inte bekräfta att det är en varg.

– Det är tveksamt om det är en varg eller en hund. Den har varit i ett bostadsområde vad jag förstår och stått och tittat på fågelautomater som är uthängda. Det kan vara en ungvarg, men den borde ändå inte gå in i ett kvarter så här, eftersom det finns mat till dem i skogen, säger Sven Andersson.

Länsstyrelsen måste åka till platsen och söka av det med en rovdjurshund för att kunna avgöra om det rör sig om en varg eller inte, berättar han.

Men Jonas Wahlström, chef på Skansen-akvariet, som också sett bilderna tror att det är en varg som June Stenberg sett.

– Det är mycket sannolikt en ung individ. Ungvargar stöts ofta bort från flocken. Då drar de iväg ensamma för att söka efter eget revir. En varg kan vandra väldigt långt. För några år sedan var det en varg som vandrat från Värmland till Skåne. Jag minns även en varg som vandrade på Västerbron. Så att det dykt upp en varg i Kallhäll är inte så märkligt, säger han till Järfälla i Fokus.

Ovanligt många rävar i Järfälla

Är det en hund eller varg på bilden?

  • Hund, den är för fluffig för att vara varg.
  • Varg, så där ser inga hundar ut.
  • Hybrid, kan vara en korsning.
Stockholm Direkt