NYTT. Den som behöver hjälp med juridiska frågor kan komma ner till Folkets Husby på tisdageftermiddagarna, där en ny juridisk rådgivning precis har startat. Foto: Anna Wettergård

Juridisk rådgivning med låg tröskel

Den som behöver hjälp med juridiska frågor kan komma ner till Folkets Husby på tisdageftermiddagarna, där en ny juridisk rådgivning precis har startat.

  • Publicerad 16:00, 25 apr 2019

JURIST. Basar Gerecci är en av initiativtagarna bakom Socialt Center som arrangeras av Folkrörelsejuristerna, SAC och Ort till Ort. Foto: Folkets Husby

– Vi upplever att det har funnits en stor efterfrågan på juridisk rådgivning, och det har funnits diskussioner kring det här sedan en tid tillbaka. Så vi tänkte att vi testar att köra ett tag. Det berättar Basar Gerecci. Han är en av initiativtagarna till Socialt Center, som den nystartade verksamheten heter.

Socialt Center håller till på Folkets Husby varje tisdag mellan klockan 17 och 19, och hit är alla från Järvaområdet välkomna.

På plats finns representanter från Folkrörelsejuristerna, Ort och Ort och fackförbundet SAC. De kan svara på frågor om bostad, arbetsplats och mycket annat.

– Det kan till exempel handla om något beslut som man vill överklaga, ett brev som man vill ha hjälp att förstå, en ansökan som man vill ha hjälp med.

Dessutom finns det fika, och på sikt hoppas man kunna servera mat också. Och allt är gratis.

– Tanken är att det ska vara en trevlig miljö där det är lätt att få hjälp. Tröskeln för att komma dit ska vara låg.

Den som vill får naturligtvis vara anonym.

– Vi har inga listor; för inga register. Man behöver inte uppge något. Vi vill kunna hjälpa dem som är oroliga över att söka hjälp på andra ställen.

Att få ihop volontärer har inte varit några problem, berättar Basar Gerecci.

– Det finns ett stort intresse. Det skulle inte vara några problem att utöka till fler platser eller fler dagar i veckan, om det skulle behövas.

Nu är verksamheten precis nystartad men det finns redan planer på att expandera – till exempel med olika föredrag. Men är det någon som har fler idéer är de välkomna.

– Vi har ett brett koncept. Rådgivningen är grunden men den kan utökas. Människor får gärna komma med förslag på hur vi kan utöka verksamheten.