Just D-profil vill rädda dömd pendelbåt

En namninsamling – och en sprillans ny kamplåt. Kampen för att rädda Riddarfjärdslinjen fortsätter.

  • Publicerad 11:22, 23 okt 2018

Pendelbåten över Riddarfjärden, linje 85, ska läggas ner efter årsskiftet trots att allt fler åker med linjen. Det har fått ett nätverk av resenärer att ta upp kampen för att rädda kvar pendelbåten.

De har nu dragit fram ett nytt batteri av statistik som visar på ökat resande och låga kostnader och startat en namninsamling för att övertyga politikerna om att ändra sig.

Falskt hopp om räddad pendelbåtslinje

Samtidigt får de nu ytterligare stöd av artisten och Just D-grundaren Wille Crafoord, och Grotesco-medlemmen Linus Eklund Adolphson genom en nysläppt kamplåt ”Rädda linje 85”.

Tillsammans driver de projektet ”Våra drömmars stad”, med podcast, Instagram och Facebook-konto, om ”Stockholm i historien”.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu har de siktat in sig på linje 85 av flera anledningar, enligt Söderbon Wille Crafoord, som även tidigare propagerat för linjen i flera Facebook-filmer.

– Jag har förståelse för om man lägger ner en linje om ingen åker, men nu har folk börjat göra det. I samma sekund som de lägger ner uppnår man målet med råge. Det måste man ta hänsyn till, i synnerhet nu när det är lite regimskifte bland de som bestämmer så har de en möjlighet att visa hur sköna och flexibla dom är, säger Söderbon Wille Crafoord.

– Sedan är varje möjlighet till kommunikation via vatten i staden något som förstärker dess karaktär. Jag brukar säga att det är vackert för oss som åker linjen men det är ännu vackrare för folk som ser oss åka.

C: Inte värt att rädda Riddarfjärdslinjen

Målet med låten är först och främst att informera om att linjen finns, enligt Wille Crafoord.
Istället för att lägga ner linjen borde hållplatsernas lägen ses över, kopplas ihop med bussar och bli fler, menar upphovsmännen. Trots politikernas nej har de långt ifrån gett upp hoppet.

– Det viktiga är att fler vaknar och ropar högt, desto starkare låter vi. Det här är början på något större, att få mer kollektivtrafik via båt. Vårt nästa steg med ”Våra drömmars stad” är att vi kräver att Mariahissen öppnar igen, det skulle ge en fin access ner till båten. Hissen tillhör staden men nu är den bara för några reklambyråer som ligger där. Det är helt fel, säger Wille Crafoord.

KAMPLÅT. Wille Crafoord och Linus Eklund Adolphson har gjort en låt för att rädda kvar pendelbåtslinjen över Riddarfjärden. Foto: Våra Drömmars Stad, podcast, instagram och facebook

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.