Amineh Kakabaveh (V), riksdagsledamot och ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad håller tal på demonstrationen. Foto: Gursimer Singh

Protester mot friande våldtäktsdomen

Den friande domen i gruppvåldtäktsfallet väcker stor upprördhet. Just nu samlas folk på Mynttorget i Gamla stan för att visa stöd för den utsatta kvinnan och kräva förändringar inom politik och rättsväsende.

  • Publicerad 13:25, 19 dec 2017

Inte nu igen! Hur ska kvinnor våga och orka anmäla våldtäkter när det här händer gång på gång.

Mellan 80 och 100 personer har samlats på Mynttorget.

– Inte nu igen! Hur ska kvinnor våga och orka anmäla våldtäkter när det här händer gång på gång. Det här var en så pass brutal våldtäkt och det fanns bevis mot männen. Det här är 2017 - är vi inte bättre än såhär, säger Jessica Johnson från Liberala kvinnor, initativtagare till demonstrationen.

Hon är upprörd över den friande domen mot männen.

På plats på Mynttorget är flera kvinnorättsorganisationer, bland annat Unizon, Sveriges Kvinnolobby, Fatta och Varken hora eller kuvad men också andra som är kritiska till att det kunde bli en friande dom.

"Rättsväsendet har problem"

En del av problemet är värderingar och kvinnosynen inom själva rättsväsendet, menar hon.

– Metoo-uppropet inom polisen och rättsväsendet har visat tydligt vilka värderingsproblem som finns i deras bransch, vi kräver att man tar tag i dem nu, säger Jessica Johnson.

Åklagaren yrkar sex års fängelse för gruppvåldtäkten i Fittja

De närvarande på demonstrationen kräver ytterligare förändringar. Det förebyggande arbetet i förskola och skola behöver bli bättre och straffen skärpas i våldtäktsfall. Sexualbrott måste också få högre prioritet hos polisen.

Tio män misstänks för gruppvåldtäkt i Fittja – polisen tror fler kan ha utsatts

Kritik mot polisen

Polisen har fått kritik för sitt arbete med utredningen, bland annat undersöktes fel trapphus vilket gjort att man kan ha gått miste om teknisk bevisning.

Att demonstrationen hålls på Mynttorget hoppas Jessica Johnson får riksdagspolitiker att komma förbi.

– Vi vill att makthavare och politiker kommer och lyssnar på oss. De borde de hinna på sin lunch, säger hon.

Senare idag hålls också en demonstration i Fittja centrum.

Här är langarna som åtalas för gruppvåldtäkt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.