INSPEKTION. Fyra av 20 restauranger i Kista galleria drabbades av kackerlackor. Foto: Emma Löf Hagström

Kackerlackor på restauranger

Kista gallerias restaurangtorg besöks dagligen av hundratals hungriga gäster. Nu har torget drabbats av kackerlackor: "De låg och plaskade runt"

  • Publicerad 01:15, 8 aug 2019

I slutet av juli gjorde miljöförvaltningen i Stockholms stad en oanmäld inspektion i Kista galleria, efter att gäster fått syn på kackerlackor under en serveringsdisk.  

– Det hade kommit in ett klagomål så jag åkte till gallerian på morgonen. Jag har varit där många gånger förut då det funnits liknande problem. Väl på plats insåg jag direkt att det var illa, på ett ställe hade man tinat kött under natten och det hade bildats en pöl bredvid. I den låg kackerlackor och plaskade runt, säger Madelaine Palmersjö, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen.

Restaurangen i fråga fick stängas för sanering omedelbart. Köttet hade legat och tinat utan skydd på bänkar under natten, och förutom precis omkring bänkarna så återfanns kackerlackorna både i diskhon och på andra utrymmen där mat tillreds.

– Det får absolut inte gå till på det sättet, säger Madelaine Palmersjö.

Under inspektionen fastslogs att fyra av 20 restauranger hade problem med skadedjuren, och samma natt sanerades utrymmena. Dagen därpå kom miljöförvaltningen tillbaka och gjorde en ny kontroll, varpå restaurangen fick tillstånd att öppna igen.

– Kackerlackor är inte farliga i sig, men de är skadedjur som finns i smutsiga utrymmen och för med sig bakterier och sjukdomar. Det gäller att hålla rent, inte lämna mat framme, städa och ta ansvar. Då slipper man de här problemen, säger Madelaine Palmersjö.

"Det gäller att hålla rent, inte lämna mat framme, städa och ta ansvar" säger livsmedelsinspektör Madelaine Palmersjö. Foto: Emma Löf Hagström

Kackerlackor

Kackerlackor äter allt och gömmer sig oftast dagtid vilket gör det svårt att veta om man drabbats. Kackerlackor kommer ofta in i våra hem med matvaror, importvaror eller resväskor och söker sig till kök eller badrum där de lätt sprider sig vidare via rör och elledningar. De är smittbärare av olika sjukdomar och förorenar med sin avföring och illaluktande sekret. Angripna matvaror är omöjliga att rädda och bör kasseras. I Sverige är den 10–16 mm stora tyska kackerlackan vanligast och känns igen på sina två längsgående svarta streck på den platta halsskölden.

Källa: Anticimex

Fyra av 20 restauranger i Kista galleria drabbades av kackerlackor. Foto: Emma Löf Hagström

Stockholm Direkt