Mer trivsel och skratt vill Farsta stadsdel se hos de äldre invånarna. Foto: Linda Gren

Kafé och tematräffar ska minska ensamhet bland äldre

Farsta stadsdel vill öppna ett kafé för äldre och ordna tematräffar. Målgruppen är äldre som sitter ensamma hemma.

  • Publicerad 10:41, 26 jun 2019

Ett kafé där äldre kan träffas och prata och dricka kaffe eller äta ihop, och delta i aktiviteter. Det vill Farsta stadsdel öppna på Postiljonens vård- och omsorgsboende i Svedmyra. Där finns en lokal som tidigare använts som restaurang och kafé som går att använda, menar man. Det skulle i så fall även vara öppet för äldre som inte bor på Postiljonen.

Stadsdelen vill också genomföra fyra tematräffar för äldre på Mötesplats Fagersjö. Idén är att prata om och uppleva olika slags mat och kultur och det ska vara öppet för alla äldre som bor i Fagersjö.  
 
Farsta har därför sökt och fått 250 000 kronor i bidrag från stadens äldrenämnd centralt och projektet Matlyftet. Syftet med alltihop är att skapa en trevligare upplevelse vid måltiderna och motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, enligt stadsdelsdirektören Kerstin Sandström.
 
Farsta, liksom övriga stadsdelar, kommer även att få ett statligt bidrag som ska gå till att minska ensamhet bland äldre. I Farstas fall handlar det om 2,5 miljoner kronor.

En dömd för styckmord i Högdalen

Nyheter Kropp hittades vid Flaten – 18 års fängelse Under torsdagsförmiddagen dömdes en man till 18 års fängelse för det uppmärksammade styckmordet i Högdalen i slutet på förra året.torsdag 18/7 12:05

Person anhållen för mord i Johanneshov

Nyheter Offret man i 40-års åldern Under gårdagen hittades en avliden man i en lägenhet i Johanneshov. Nu är en tidigare frihetsberövad person i ärendet anhållen skäligen misstänkt för mord.torsdag 18/7 10:16