Mer trivsel och skratt vill Farsta stadsdel se hos de äldre invånarna. Foto: Linda Gren

Kafé och tematräffar ska minska ensamhet bland äldre

Farsta stadsdel vill öppna ett kafé för äldre och ordna tematräffar. Målgruppen är äldre som sitter ensamma hemma.

  • Publicerad 10:41, 26 jun 2019

Ett kafé där äldre kan träffas och prata och dricka kaffe eller äta ihop, och delta i aktiviteter. Det vill Farsta stadsdel öppna på Postiljonens vård- och omsorgsboende i Svedmyra. Där finns en lokal som tidigare använts som restaurang och kafé som går att använda, menar man. Det skulle i så fall även vara öppet för äldre som inte bor på Postiljonen.

Stadsdelen vill också genomföra fyra tematräffar för äldre på Mötesplats Fagersjö. Idén är att prata om och uppleva olika slags mat och kultur och det ska vara öppet för alla äldre som bor i Fagersjö.  
 
Farsta har därför sökt och fått 250 000 kronor i bidrag från stadens äldrenämnd centralt och projektet Matlyftet. Syftet med alltihop är att skapa en trevligare upplevelse vid måltiderna och motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, enligt stadsdelsdirektören Kerstin Sandström.
 
Farsta, liksom övriga stadsdelar, kommer även att få ett statligt bidrag som ska gå till att minska ensamhet bland äldre. I Farstas fall handlar det om 2,5 miljoner kronor.

Butiksägare i Sköndal bävar inför nya handelsplatsen

Nyheter "Hela centrumets omsättning kommer att drabbas" I slutet på nästa år slår Willys upp portarna, för att därefter få sällskap av Systembolaget och Plantagen. Toppen, tycker kanske köpglada Sköndalsbor. Bland handlare i centrum råder dock andra...tisdag 22/10 20:00

Hemligheten bakom minnesträdet i Västertorp

Nyheter Familjen Dahlström om sorgen För ett par veckor sedan efterlyste vi information om trädet i Västertorp som donerats till minne av Martin och Axel Dahlström. Här är historien om familjen som i 25 år vårdat minnet efter sina...tisdag 22/10 20:00