Bus eller bedrägeri? Kommunens inspektörer har föga svängrum för skämt. Foto: Mostphotos/Danderyds kommun

Kafé på Kungsholmen sålde köpt juice som färskpressad

Äpple, apelsin, grapefrukt: ett kafé på Fleminggatan har köpt juice i butik, hällt över på egna flaskor och sålt som lokalt och färskpressat. "Ett skämt", säger ägaren. "En prick i protokollet", säger kommunens inspektör.

  • Publicerad 16:27, 20 mar 2019

Det är MJ's på Kungsholmen, som efter klagomål från en kund fått påhälsning av miljöförvaltningens livsmedelspatrull.

LÄS ÄVEN: Kafé sålde köpejuice som färskpressad

Väl på plats kunde inspektörerna konstatera att det såldes juice i flaskor med kaféets logga, och informationen "färskpressad juice från Täbys djupa skogar". På MJ's hemsida salufördes drycken även som "vår egen färskpressade juice". Pris: 30 kronor för 33 centiliter.

LÄS ÄVEN Här är maten som krogarna oftast fuskar med

I köket fanns dock varken juicepress eller apelsiner, äpplen eller grapefrukt, som var de smaker man sålde under eget flagg. Däremot fanns där juice av märket Tropicana, som man köpt i butik för att sedan hälla över på mindre flaskor med de egna etiketterna.

Detta är vilseledande marknadsföring, enligt livsmedelslagen. "Skitsnack", replikerar MJ's ägare John Alt.

– Det är en skämtgrej! Lite roligt! Vi har haft små skyltar i kaféet där det står att det är Tropicana! Varför larvar sig miljöförvaltningen om det här, har de inte viktigare saker för sig än en juice? Ingen har tagit skada av det! Jag blir skitförbannad, säger John Alt.

Inga citrusfrukter i Täby

Enligt honom borde alla fatta att det är ett skämt då Täby varken har djupa skogar eller apelsiner.

Jag vet inte hur djupa skogar Täby har. Men nog kan där finnas i alla fall äpplen?

– Ja, jo, det kan det väl göra. Men vi har inte sålt det här som vår egen juice! Alla har fattat att det är på skoj. Det var tänkt som en kul grej! Det är bara trams att förvaltningen håller på så här, de har fått allt om bakfoten. Vi har aldrig utgett oss för att det är vår juice.

John Alt säger att MJ's nu slutat sälja juice från de djupa skogarna. Nu är det bara Tropicana som de säljer. Det gäller även på kedjans kaféer i Mörby, Arninge och i Kista.

LÄS ÄVEN Hajpat hak på Söder prickas för rått kött: "Risk för bakterier"

Trio i fusk. Det här hittade inspektörerna: butiksköpt juice och etiketter redo att klistras. Foto: Stockholms stad