Sak samma? Nja, inte riktigt, enligt livsmedelslagen och kommunens inspektörer. Foto: Most Photos/Danderyds kommun

Kafé sålde köpejuice som färskpressad

Café Mj´s i Mörby centrum saluförde juice som "vår egna färskpressade juice". Men när kommunens inspektörer var på plats upptäckte man att det var färdigköpt juice från en annan tillverkare i flaskorna.

  • Publicerad 15:00, 20 mar 2019

Mj´s hemsida. Trots förbudet finns den här menyn på hemsidan den 20 mars. Bilden är tagen från kafékedjans gemensamma hemsida, men livsmedelsinspektionen från Danderyds kommun gäller bara den i Mörby centrum. Foto: Hege Hellström

När kommunens livsmedelsinspektörer besökte Mj´s café i Mörby centrum upptäckte de att det fanns en post på menyn som hette "vår egen, färskpressade juice". Men inspektörerna såg varken till juicepress eller apelsiner.

Det visade sig att kaféet köpt in Tropicanajuice från Axfood och hällt över på små flaskor.

Är vilseledande

Detta är vilseledande marknadsföring enligt livsmedelslagen, och företaget har fått förbud mot att släppa ut produkter på marknaden som är vilseledande.

– Vi har gjort en rolig grej av det, på etiketterna står det att juicen kommer från "Täbys djupa skogar", men det tyckte inte miljökontoret om. De letar och letar och vill hitta något galet, det är inte mer än så, vi får ändra bara, säger Marianne Alt, allt i allo vid Mj´s i Mörby.

Kan du hålla med om att det var vilseledande?

– Vi har inte ljugit för någon gäst över huvud taget, alla gäster som vi pratat med vet att det är Tropicana-juice, säger Marianne Alt.

Skärmdumpen kommer från hemsidan den 20 mars, trots att förbudet gällde omedelbart när delgivningskvittot tagits emot, det vill säga den 15 mars.

Mj´s har postadress i Täby men har filialer bland annat på Kungsholmen, i Arninge och i Kista. Inspektionen gäller dock endast den som ligger i Mörby centrum.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt