Förbud. Den 1 juli är det slutrökt på krogarnas uteserveringar. Det gäller även e-cigaretter och vattenpipor. Foto: Most photos

Kaféägare i Bromma rasar mot förbud mot vattenpipor

Den 1 juli är det fimpat på uteserveringarna i Sverige. Något som även landets vattenpipsrestauranger snopet får sota för då även e-cigaretter och vattenpipa inkluderas i förbudet. "Det kom som en riktig smäll", säger Ali Ali på Rotana Café i Bromma.

  • Publicerad 17:05, 1 mar 2019

År 2005 införde Sverige ett förbud som förbjöd rökning inomhus, bland annat på restauranger. I början på 2018 la regeringen fram ytterligare ett förbud mot rökning. Denna gång gäller det utomhus. Ett förslag som senare röstades igenom.

Den 1 juli 2019 kommer förslaget träda i kraft. Det innebär att det blir förbjudet att röka på platser som exempelvis tågperronger, lekplatser, busshållsplatser och uteserveringar. Men, att det nya rökförbudet även omfattar vattenpipor och e-cigaretter kom som en chock för många vattenpipsrestauranger.

– Det har ju ryktats om det här rökförbudet under en längre tid, men främst gällande cigaretter. Att det även skulle gälla för vattenpipor kom som en riktig smäll, säger Ali Ali på Rotana Café i Bromma.

Ali har drivit Rotana Café i flera år. Varje vecka är det likadant. Fullsatt hela helgen och alla röker vattenpipa.

– Det är en kulturell och social grej. Människor kommer hit, tar det lugnt och umgås. Det har blivit vanligare och vanligare med åren och idag finns det över hundra likadana kaféer i Sverige. Det är inga konstigheter, säger han.

Namninsamling har startat

Även gäster har kritiserat förbudet.

– Det är klart att folk blir förbannade, det är vuxna människor som vill kunna välja själva.

För att sätta press på regeringen att ändra beslutet om att inkludera shisha, vattenpipor, har Karen Harutyunyan som driver liknande restauranger i Visättra och Lilla Essingen startat en namninsamling, något StockholmDirekt skrivit om tidigare.

Nytt rökförbud stoppar vattenpipa på krogen

Ali hoppas att den ska få genomslag. Annars tror han inte det är lönt att fortsätta med sin verksamhet.

– Det kommer betyda att vi måste börja avveckla. För mig handlar det om att säga upp 16 anställda. 16 personer som förlorar sitt arbete och det är bara här hos mig på Rotana café. Pratar vi om hela Sverige är det säkert över tusen personer som förlorar sin inkomst.