Springer. Så här kan det se ut när ultralöparna lufsar fram genom Täbys skog och mark. Foto: TEC

Kaffe och mjölksyra när Täbys värstinglopp ska testas

Ett säkert vårtecken är alla joggare som dyker upp i löparspåren. Den uthålligaste sorten kan du stöta på i Täby den 31 mars, när banorna ska provspringas inför Täby Extreme Challenge.

  • Publicerad 16:43, 20 mar 2019

Den elfte upplagan av ultratävlingen Täby Extreme Challenge hålls ett par veckor senare än vanligt, den 26–28 april. Men misströsta ej, ni som redan nu vill dra på er löparskorna. Redan den 31 mars finns det möjlighet för alla som vill att provspringa banorna.

– Det brukar komma mellan 30 och 40 personer på provlöpningarna. Det kan vara väldigt blandat, både barnfamiljer och de som ska springa i den riktiga tävlingen, säger David Sundvall som är arrangör för sjunde gången i år.

Gott rykte utomlands

Tävlingen har ett gott rykte utomlands och vid den stora starten i april väntas deltagarrekord med 210 deltagare från åtta länder. Enligt David Sundvall förbereder sig somliga i flera år medan de lite dumdristigare ofta tvingas bryta eftersom det blir för jobbigt.

Deltagarna kan välja mellan att springa lopp på sträckorna åtta, 16 och 32 mil. Dessutom hålls ett så kallat Backyardlopp där det gäller att springa så många varv som möjligt om 6,7 kilometer utan att något av varven överstiger en timme. 32-milaloppet, den nyaste av sträckorna, kan pågå i upp till två dygn.

Riktigt så extremt blir det inte vid provlöpningen, enligt David Sundvall. Dessutom bjuds det på godsaker.

– De som vill springa snabbt brukar dra iväg i förväg. Sedan försöker jag sätta ett behagligt tempo tillsammans med övriga deltagare. Oftast håller de sig till det, det är ju jag som har nyckeln till fikat! säger han.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt