Kaffebröder vänder på steken

– Man ska vända på steken och låtsas att man är klar med allt, om du hade alla pengar i världen redan, vad skulle du göra då? frågar Samuel Berhane, och svarar själv i nästa andetag: – Jag skulle umgås med min mamma, mina bröder, min tjej och mitt barn. Vilket är precis vad han gör, varje dag. Tack vare företaget.

  • Publicerad 01:15, 6 feb 2016

”Lägger du 40
timmar i veckan på något så kommer du att bli proffs
på det.”

Det är nästan ingen hejd på hur mycket det skrivits om Auel Coffee och bröderna Berhane från Tensta som driver företaget, i kaffe-sammanhang (om special-importerat etiopiskt kaffe) och i företagssammanhang (om snilleblixten att importera en trend och på så vis bli först på en ny marknad).

– Vi har varit med så mycket att jag knappt har koll själv, säger äldsta brodern Samuel Berhane, grundare av Auel Coffee som driver kafét på Tensta konsthall sedan årsskiftet.

Och frågar man efter hemligheten, får man ett enkelt recept som svar:

– Vi har kul! Det är målet, att ha kul och umgås med dem man vill umgås med.

För två år sedan startade de med en kaffevagn i Kista, nu har de en hand i flera bolag, bland annat ”Glad stad”, som driver ett koncept med street-food-marknader i olika delar av stan.

Men skälet till att de startade företaget från början, var att saknade varandra.

– Vi hade aldrig tid att träffas och gled isär.

Att de alla älskade kaffe gjorde det lättare att ta ut riktningen.

Samuel, Samson och Alex Berhane driver företaget tillsammans, men mamma Emma har också en stor betydelse.

– Hon har stöttat oss på ett vis som är ovanligt och är en stor stöttepelare i vårt liv.

Och förutom att ha kul, vill de skriva historia.

– Uppfinningar och revolutionerande grejer kommer nästan alltid från små företag. Det är osannolikt att Ingvar Kamprad skulle komma med en helt ny grej i dag. Vi vill skapa något som består, säger Samuel Berhane.

Och vara goda förebilder.

Hur är man en bra förebild?

– Genom att säga att det vi har gjort är möjligt att göra för andra också, inte genom att säga att vi har gjort det omöjliga. Jag trodde att det var svårt att starta företag, men den bilden raserades av en vän till mig, som startade ett nytt företag framför mina ögon, säger Samuel Berhane.

Att starta kanske är lätt, men att få det att lyfta desto svårare, eller?

– Det spelar ingen roll om det går bra eller ej, det visar sig snabbt om det är något att satsa på. Du ska välkomna misstag och se fram emot dina misslyckanden, säger Samuel Berhane.

– Och lägger du 40 timmar i veckan på något så kommer du att bli proffs på det, säger Samson Berhane.

Tvivlar ni aldrig?

– Vi tvivlar alltid, men hur sjukt det än är så löser det sig alltid, säger Samuel Berhane.

Vad har ni för framtids-planer?

 – Det blir aldrig som man planerar, jag vågar inte ens säga var vi är om två år, men när det kommer något på bordet som vi inte kan säga nej till, då säger vi inte nej, säger Samuel Berhane.

I företagsidén finns också en fast övertygelse om att bana väg för andra, genom att inspirera andra företagare och genom att skapa arbetstillfällen och upplevelser för fler.

– Vi är tre bröder, men det är så många fler som får vara med; oavsett om vi är med och arrangerar event vid Dalhalla eller Hornstulls strand, så tar vi med oss folk härifrån som inte skulle komma till de platserna annars. Många upplever det här med oss, ju fler desto
finare för oss, säger Samuel Berhane.

MER Auel Handmade Coffee

Bröderna Samuel, Samson och Alex
Berhane driver tillsammans företaget Auel Coffee, som importerar, tillagar och säljer etiopiskt handgjort kaffe.

Bröderna har också en del i bolaget ”Glad stad” som arrangerar matmarknader runt om i stan. Dessutom har de en del i två andra bolag som ännu inte är offi­ciella.

Sedan årsskiftet
driver Auel cafeet på Tensta konsthall.

MER Auels tips till den som vill starta företag

Att bara testa, inte tänka för länge utan bara köra. Det visar sig snabbt om det är lönsamt eller inte.

Stockholm Direkt