BOMMAR IGEN. Kägelbanan stänger på obestämd tid. Foto: Mostphotos

Kägelbanan stänger på obestämd tid

I juni håller Kägelbanan i Södra Teatern en konsert som ser ut att bli lokalens sista. Klagomål från grannar och påföljande krav från Miljöförvaltningen gör att Kägelbanans verksamhet inte kan vara kvar.

  • Publicerad 17:14, 15 maj 2019

Sedan fem, sex år tillbaka har Kägelbanan varit i konflikt med några närliggande grannar och nu har ärenden från Miljöförvaltningen börjat torna upp sig.

– De bullernivåer som tillåts i närliggande bostäder är extremt låg. Det är i princip omöjligt för en sådan här verksamhet att möta dem, säger Fredrik Granberg, programchef och konstnärlig ledare på Södra Teatern.

"Kulturutbudet stryps"

Han upplever att Stockholms kulturliv utarmas efter att flera publika lokaler hamnat i liknande problem.

– Det är många barer och konsertlokaler i staden som fått stänga ned. Jag undrar vad en huvudstad som stryper sitt kulturella utbud signalerar. Det kan räcka med att några få personer klagar, säger han.

Men en tidigare boende på Katarinavägen som vill vara anonym uppger å sin sida att ha flyttat från området på grund av oljud från Kägelbanan och från Slussen.

– Det blev olidligt för oss att bo kvar, det var spelningar fram till klockan fem på morgonen. Dagtid var det projekt Slussen som bullrade och nattetid var det Kägelbanan.

Flyttar i huset

Södra bar i Södra Teatern ska renoveras och efter sommaren kommer Kägelbanan att hålla konserter i andra lokaler i huset, men kapaciteten på 750 besökare som Kägelbanan haft kan inte matchas.

– Vi höll lite över 70 konserter på Kägelbanan förra året, och då får man tänka att det var kanske 30 000 besökare som hade en upplevelse, säger han, och fortsätter:

– I Berlin går man in och ljudisolerar för de närboende för att stötta barerna och behålla scenerna, det är något att ta efter tycker jag. Situationen för livemusik i Stockholm omöjliggör tillväxten för band. I slutet på 90-talet fanns det många fler scener, det här är en alarmerande utveckling.

Kritisk till ljudnivån

Kägelbanans före detta granne håller inte med.

– Bor man i stan får man väl tåla vissa grejer men det måste finnas gränser också, säger hen.