MERA SPORT. Staden ska renovera Annexet vid Smedsuddsbadet och fylla med sportverksamhet och kanske ett nytt kafé. Foto: Linda Gren

Kajak-huset vid Smedsuddsbadet kan bli sportcenter året runt

Staden vill fylla ”kajak-huset” vid Smedsuddsbadet med sport och kanske ett nytt kafé. Och i år ska de utlovade nya omklädningsrummen och en kiosk finnas på plats.

  • Publicerad 08:52, 15 jan 2016

Som Vårt Kungsholmen tidigare har skrivit har staden stora planer för att rusta upp området kring Smedsuddsbadet rejält de kommande åren. Annexet, som hyrts av Stockholms kajakklubb, ska renoveras och fyllas med nytt innehåll. Vad? Det ska spikas helt i vår men målet är att göra området mer levande året om.

– Det kanske kan vara ett kafé, i kombination med någon annan sportverksamhet som exempelvis att kunna hyra skidor, skridskor  eller en värmestuga.  Vi håller på och förhandlar med olika intressenter och än så länge är planerna väldigt lösa, men det ska tillföra badet och området något, säger Stefan Hagdahl på fastighetskontoret.

Glasskiosk

Renoveringen av huset kan enligt honom vara klar till nästa sommar. Men det ska finnas något att handla för alla badgäster redan i sommar.

– Vi jobbar på att det ska finnas en tillfällig kiosk på badet i sommar. Det är vår vilja att folk ska kunna handla kaffe och glass, säger Stefan Hagdahl.

LÄS MER: "Nya turer om nya Smedsuddsbadet - kan missa hela säsongen"

För Stockholms kajakklubb innebär det att man nu står utan klubbstugan, som man hyrt i hela 50 år, och är just nu förvisade till sitt kanothus under Västerbron. Kafé Kajak, som i sin tur hyrde in sig av kajakklubben, har också tvingats att stänga.

Vill utveckla verksamheten

Tillsammans med staden tittar kajakklubben nu på att bygga ett nytt klubbhus i området som kompensation. Enligt ordföranden Magnus Oldenburg hade de velat vara kvar tills en långsiktig lösning var på plats, vilket de framfört till staden. Men han betonar att de upplever att staden gör vad de kan för att möta klubbens behov av nya lokaler. Trycket på klubben, som har cirka 430 medlemmar, är stort. Bara förra året tog de in 100 nya medlemmar.

– De förslag som vi och staden har pratat om hittills ser bra ut. De skulle ge oss förutsättningar att långsiktigt utveckla vår verksamhet. Klubbens medlemmar är mycket aktiva, säger Magnus Oldenburg.

På gång på Smedsudden

Annexet, ”kajak-huset”, är tömt för att renoveras. Huset ska fyllas med nytt innehåll.

Staden tittar även på möjligheterna att bygga upp Krügerska Villan.

Nya toaletter är på plats, stadens nya supertoalett som är självrengörande.

En ny tillfällig omklädningsrumsbyggnad byggs just nu och ska vara klar till sommaren.

En temporär kiosk ska finnas på plats i sommar.

Rålis Kajak, som hyr ut kajaker intill Annexet, finns kvar som vanligt.

Förra året fixade stadsdelen bland annat nya solsoffor och en ny miljövänlig och eldriven grill till badet.