OLOVLIGT. Enligt stadsbyggnadskontoret har Orangeriet inget giltigt bygglov för deras uteservering på taket. Foto: Per Brandt

Kajkrogens uteservering ett svartbygge – igen

För andra året i rad har Orangeriet byggt en uteservering på taket – utan giltigt bygglov. "Ett missförstånd", enligt ägarna. Men staden ska nu utreda frågan och hotar med dubbla straffavgifter.

  • Publicerad 15:09, 5 jun 2018

Förra året byggde Orangeriet, som ägs av PDF Brasserie Group, en ny uteservering med plats på taket. Problemet? De hade inte bygglov. Enligt dåvarande vd:n valde de att starta bygget ändå eftersom handläggningen av deras ansökan tog så lång tid. Företaget fick till slut bygglov i efterhand, till och med oktober 2017, men straffades också av staden med drygt 130 000 kronor i böter.

Grannar överklagar: Krogbygget stör utsikten

Nu kan det bli samma visa igen.

Den senaste tiden har uteserveringen på taket på nytt börjat byggas upp, men inte öppnat än.

Läsare har hört av sig till oss på Vårt Kungsholmen och bygget har även anmälts till staden.

Nu kan vi avslöja att det även denna gång är ett svartbygge. Enligt stadsbyggnadskontoret finns inget bygglov för serveringen på taket.

Saken ska nu utredas genast, enligt stadsbyggnadskontoret.

"Ja vi hanterar ärendet nu. Kommer att kontakta ägarna snarast", skriver Agneta Granlind, chef för tillsynsenheten i ett mejlsvar.

Om det kommer att leda till ytterligare straffavgifter återstår att se. Blir det däremot tal om böter kan det bli betydligt dyrare än senast. Enligt plan- och byggförordningen ska en sanktionsavgift dubblas "om man gör sig skyldig till samma slags överträdelse inom 2 år".

"Ett missförstånd"

Filip Guvën, en av delägarna till PDF Brasserie Group, svarar endast via mejl och menar först att bygget har tillstånd. Han hänvisar till det tillfälliga bygglov som gavs förra året och att de "aktualiserar det i år igen".

Senare ändrar han sig och menar att det hela beror på ett "missförstånd" som gjorde att de startade bygget. Han trodde att det gick att "aktualisera föregående års tillstånd" och skriver även att deras arkitekt inte kollade handlingarna.

Enligt honom har de nu själva varit i kontakt med stadsbyggnadskontoret och har stoppat bygget. De ska nu söka nytt bygglov, enligt Filip Guvën.

"Vi håller på att ta ner det som är på taket, resterande kommer att vara kvar", skriver Filip Guvën.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.