Engagerad. Kajsa Tirén jobbar för att ändra attityder kring missbrukare. Bland annat har hon anordnat ett riksdagsseminarium för att få politikerna att satsa på vård i stället för straff. Foto: Privat

Kajsa från Vallentuna kan bli sommarpratare

Kajsa Tiréns lillebror Emil dog av en överdos, hemlös i en trappuppgång i stan. Nu vill Kajsa Tirén från Vallentuna sommarprata för att ändra attityder kring missbrukare. Hon är en av åtta som kan röstas fram till årets ”Lyssnarnas sommar” i P1.

  • Publicerad 09:14, 7 maj 2019

Hur känns det att ha chansen att bli sommarpratare i P1?

– Ofattbart, det var 450 personer som sökte. Det känns fantastiskt – och nervöst. Det är ju så många som lyssnar, vissa program hörs av en miljon, säger Kajsa Tirén från Vallentuna.

Varför vill du sommarprata?

– Jag vill att min brors liv inte ska glömmas bort. Emil gick bort i en överdos för 1,5 år sedan. Det finns så många fördomar kring folk som har en beroendesjukdom, dem vi kallar missbrukare. Det vill jag ändra på.

Vad är det för fördomar?

– Många som tror att de är fördomsfria och inte har fördomar kring etnicitet och religion har kanske ändå fördomar kring de med beroendesjukdom. Man tycker att missbrukaren ska rycka upp sig, man säger att de stjäl, man tror att de smittar. Man ser ned på dem i största allmänhet. Men missbrukare är precis lika mycket värda som alla andra.

Hur drabbades din bror av fördomarna?

– På sjukhuset var han inte en prioriterad patient på grund av sitt missbruk. Socialen slängde ut honom när han behövde hjälp som mest. När han satt i häkte skrattade häktesvakterna åt hans abstinens. Han behövde hjälp, och hade han fått hjälp hade han kanske levt i dag. Han dog i en överdos i en trappuppgång i Stockholms city hösten 2017. Det är så otroligt onödigt och sorgligt att det blev så. Han borde ha fått en chans till, och det borde alla andra som drabbats av samma öde få. Det här är ett samhällsproblem som vi måste ta tag i.

Vad var det sista ni hörde ifrån honom?

– Han skickade ett sista sms, han skulle in på behandlingshem dagen efter och hela familjen var orolig. Han sista sms löd ”var inte orolig mamma, jag lever i morgon också”. Han dog säkert bara en liten stund efter att han skickat det där.

Fram till den 26 maj kan man rösta på Sommar i P1:s hemsida,

Danderyds kommunala hemtjänst läggs ned

Nyheter Gått med underskott Nu är beslutet fattat: Danderyds kommun lägger ner sin kommunala hemtjänst. Totalt berör beslutet 230 brukare, som nu får välja en av kommunens privata utförare istället.tisdag 15/10 17:31

Politiker kräver lösning vid Jarlabankes väg

Nyheter Trafikverket kommer inte vidta åtgärder Igår skickade styrande politiker från Täby och Vallentuna kommun ett brev till Trafikverket där de kräver åtgärder vid Jarlabankes väg och Arningevägen. Detta efter att Trafikverket beslutat att inte...tisdag 15/10 16:38
Stockholm Direkt