Kalevalasmycken från vikingatid till nutid

Kalevala är inte bara ett finskt nationalepos, utan också en serie eftertraktade och dyrbara finska smycken vars 300 första modeller är replikor av vikingatidssmycken. På sverigfinländarnas dag förra fredagen berättades om Kalevalas historia från vikingatid till nutid.

  • Publicerad 16:30, 27 feb 2017

Ett bronsarmband hamnar i jorden på 600-talet. Långt mer än tusen år senare grävs det upp av arkeologer och placeras bland det finska nationalmuseets skatter. 300 sådana smycken från vikingatiden har hittats och finns bevarade i arkiven.

Men det är inte där berättelsen om Kalevalasmyckena börjar. Den börjar i stället på 1800-talet då Finlands nationalepos Kalevala skapades.

– Kalevala är tusentals år och många generationer av myter och berättelser som samlats ihop. Det kom till när Finlands som bäst behövde en egen identitet, säger Aulikki Lundgren, ordförande för kulturföreningen Roslagen Kalevala.

Det är hon som håller i föreläsningen på Upplands Väsby bibliotek för ett tiotal åhörare. Några timmar tidigare har hon hållit samma föreläsning, men på finska.

I samband med firandet av eposets 100-årsjubileum, år 1935, fick den finska författaren Elsa Heporauta idén att samla ihop pengar till en staty för att hylla den finska kvinnan.

För att finansiera projektet bestämdes att sälja kopior av gamla smycken från vikingatiden. År 1937 lanserades de 40 första modellerna på en tebjudning hos presidentfrun – och succén var omedelbar. Men det blev ingen staty, inte då i alla fall. Vinterkriget kom i vägen och pengarna gick till att bygga hem för kvinnor och barn.

Och i den andan har det fortsatt.

– Kalevala jewelry är ett av Finlands mest kända företag och det har alltid har ägts och letts av kvinnor. Och traditionen med välgörenhet är kvar, berättar Aulikki Lundgren.

De första 300 Kalevalamodellerna är kopior av arkeologiska fynd. När de tog slut designades smycken som liknade de gamla. Nuförtiden är smyckena dock mer modernt utformade och även en linje för män har lanserats.

Aulikki Lundgren berättar om några av de gamla smyckena och deras symbolik. Om St Johannes vapen som är en hednisk symbol som ger skydd mot onda andar. Om att de vanligt förekommande fåglarna ses som himlens budbärare till människorna och att vattenfåglarnas fötter symboliserar fruktbarhet.

Halikkos skatt är ett halsband från 1100-talet, som hittades tillsammans med tre silverkors i en lerkruka. Det är det absolut dyraste Kalevalasmycket även i dag.

– Det tillverkas för hand, det går inte att göra på annat sätt. I brons är det värt 10 000 kronor, i silver 30 000 kronor och i guld 240 000 kronor. Men om de ska tillverka den i guld vill de nog ha betalt i förskott, säger Aulikki Lundgren.

Flera av åhörarna har tagit med sig sina Kalevalasmycken till föreläsningen. En kvinna har på sig ett vackert halsband av guldglänsande kulor som hon ärvt av sin mamma.

– Det är ett Halikkohalsband i brons, säger Aulikki Lundgren till den förvånade kvinnan – som ändå tycker att halsbandet är ganska svårt att matcha med någonting annat än enfärgat.

MER Kalevala

Är ett finskt och karelskt nationalepos. Det är en hjältedikt i 50 sånger. Texterna är upptecknade muntliga berättelser i versform, som på 1800-talet sammanställdes till en helhet av Elias Lönnrot. Det centrala temat, maktkampen mellan det mörka Pohjola och det ljusa Kalevala, har en bakgrund från det hårda livet vid Vita havets stränder i de ryska byarna Vuonninen, Kuusilahti, Kepa, Luusalmi, Borovoi och Kalevala.

Är också smycken med historiskt urspung som började tillverkas på 1930-talet. Företaget Kelvala jewelry skapades och ägs fortfarande av Kalevala kvinnoförbund. Smyckena tillvekras till 100 procent i Norden.

De första 300 smyckena är replikor av arkeologiska fynd från vikingatiden som finns på nationalmuseet i Helsingfors. De efterföljande smyckena var inspirerade av historiska motiv men har blivit alltmer moderna i sin formgivning.

Föreläsningen arrangerades av Finskt förvaltningsområde och biblioteket.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Stor polisinsats efter rån mot elektronikföretag

Nyheter Minst en person greps under natten till lördagen Det blev stort polispådrag efter en stöld mot ett elektronikföretag i Upplands Väsby natten till lördagen.måndag 14/10 11:07

BSK:s damer klara för elitettan – vann äntligen ett kval

Sport "Jag är så himla stolt över laget och vår insats i år" Succén är ett faktum. Bollstanäs SK:s damer är tillbaka i elitettan efter dubbla kvalsegrar över Sunnanå. Något som kändes som en omöjlighet för ett drygt halvår sedan.söndag 13/10 17:00
Stockholm Direkt