Kalifat. Skådespelaren Amed Bozan hyllas för sin roll som Husam i serien "Kalifat". Foto: Johan Paulin/SVT

"Kalifat"-skådespelaren från Sollentuna hyllas

Från att stå på Arena Satellitens scen till internationell succé med tv-serien "Kalifat". Turebergsbon Amed Bozan har tagit Sverige med storm och har flera projekt på gång.

  • Publicerad 16:28, 2 sep 2020

I förra veckan fick Sollentunabon Amed Bozan, 31, utmärkelsen Daniel Engdahls stipendium. En bland flera utmärkelser efter den kritikerhyllade serien ”Kalifat”.

Inom en snart framtid kommer han synas i en mindre roll, i en större svensk tv-produktion. Ännu är det inte officiellt vilken.

– Jag arbetar också med ett projekt med Goran Kapetanovic, regissören för ”Kalifat”, och vi har fått stöd från SVT. Det känns spännande, säger han.

– Det finns också planer på att jag ska medverka i en kortfilm som Guldbaggevinnaren Pella Kågerman ska göra.

Från Satelliten till "Kalifat"

Amed Bozan, 31, är uppvuxen i Tureberg. Hans skådespelarkarriär startade på Arena Satelliten för tio år sedan när han jobbade på en monolog tillsammans med Christian Augrell.

Sedan dess har han studerat på Wendelsbergs folkhögskola, Biskops Arnö i Stockholm och på Scenskolan mellan 2016 och 2019, där han fick sin roll i tv-serien ”Kalifat”.

Debut. Serien "Kalifat" är Amed Bozans debut i svensk tv - som nu även hyllas internationellt. Foto: Pressfoto

Kristallen. Amed Bozan tog förra veckan emot pris för bästa manliga skådespelare i en tv-produktion under Kristallen. Foto: Privat

I serien spelar han Husam El Kaddouri, en svensk man som tillsammans med sin hustru, Pervin, ansluter sig till terrorgruppen IS i Syrien. Inför rollen gick han ner 13 kilo.

– Jag behövde inte bara lära mig honom emotionellt och psykologiskt, utan även fysiskt. Det var som ett stort berg att bestiga, och det gjorde det hela roligare.

Karaktären Husam är hans debut i svensk tv.

– Jag har haft tur med de jag jobbat med. Om jag skulle falla visste jag att någon skulle ta emot mig. Det är så galet när jag tittar tillbaka på hur det blev. Men det summerar också hela "Kalifat"-succén. Det var ett modigt projekt av alla som var med.

Kristallen-priset

Förra veckan tog han emot priset som årets manliga skådespelare i en svensk tv-produktion under Kristallen-galan för sin insats i ”Kalifat”.

– Att vara nominerad bredvid folkkära skådespelare som jag växt upp med. Johan Rheborg, Johan Ulveson, Matias Varela, Joakim Sällquist, alla dessa folkkära skådespelare, och sedan vinna. Det känns väldigt bra, jag känner mig stolt.

Amed Bozan

Bor: I Tureberg.

Språk: Engelska (amerikansk), Turkiska

Dans: Klassisk balett

Sporter: Boxning, Fotboll, Kampsport

Utbildning: Stockholms dramiska högskola, 2016-2019.

Aktuell: TV-serien ”Kalifat”, teaterföreställningen ”Misantroperna”, ”Beck” under 2020.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Grattis om du köpte lägenhet i Sollentuna 2015

Nyheter De senaste månaderna har priserna på bostäder, och på lägenheter i synnerhet, stått anmärkningsvärt stilla i Sollentuna. Men i lite längre perspektiv har prisutvecklingen varit tydligt gynnsam.tisdag 29/9 15:04

Sollentuna tappar i rankning av företagskommuner

Nyheter Företagsklimatet i Sollentuna får sämre betyg än i fjol och kommunen tappar sex platser i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Trots tappet är Sollentuna på elfte plats av Sveriges 290 kommuner, och...tisdag 29/9 8:25

Massor av aktiviteter för Sollentunas seniorer i veckan

Nyheter Den här veckan uppmärksammar kampanjen Balansera Mera hur förebyggande arbete kan minimera risken för fallskador hos äldre. I Sollentuna är det Solom och Sollentuna Seniorgymnastik som står för...måndag 28/9 8:02