Käll efter brutala överfallet: "Rädslan kan inte beskrivas"

Tillvaron raserades efter det brutala överfallet. Som vd för Svenska spel arbetar Lennart Käll intensivt för att minska spelberoende, ändå var det han som fick bära skulden för en persons spelmissbruk. Nu berättar han om traumat – i sommarprat och en ny bok.

  • Publicerad 08:39, 7 jul 2017

Jag värdesätter livet på ett helt annat sätt.

Lennart Käll har blivit hotad ett flertal gånger. Som vd för SEB Finans fick han en VHS-kassett som visade hur han blev avrättad.

Att ha vd-posten i ett stort företag innebär alltid en säkerhetsrisk.

Han har suttit på högsta chefsstolen hos en rad stora bolag inom både bankväsendet och resebranschen. De senaste åren för statliga Svenska spel.

Avrättningsvideon var illa nog. Men på morgonen den 13 april förra året kom hotet närmare inpå livet än någonsin.

”Han hade järnkoll på mig”

Det skulle bara vara en helt vanlig dag på jobbet när Lennart Käll rullade i väg med sin svarta Audi från villan på höjden i Närlunda. Men någon ville annorlunda och blockerade hans väg.

En man i orange byggarbetarkläder, hjälm och hörselkåpor rusade fram till Lennarts bil, riktade en pistolmynning mot honom, slog sönder bilrutan med en hammare, bakband honom och krävde att få nästan tre miljoner kronor.

På grund av en spelskuld.

– Han hade järnkoll på mig och min familj. Efteråt fick jag även veta att han hade varit där i flera månader och iakttagit mig och mina rutiner, säger han.

Två män greps snabbt efter överfallet och dömdes så småningom till fängelse. Men året av rättegångar och väntan på domstolsbeslut blev en tuff tid för Lennart Käll och hans familj.

Att sitta i rättssalen och känna stirrandet från någon som tagit sig rätten att förstöra ens liv. Sådant väcker starka känslor.

På fri fot

Efter att ha suttit i häkte i fyra månader släpptes de två männen på fri fot i åtta månader i väntan på sina fängelsestraff. De gjorde high five i rättssalen när de fick beskedet.

Samtidigt fick familjen Käll leva med personskydd eftersom hotbilden kvarstod.

– Vi satt som frågetecken. Det kändes helt fel. Det var inte jag som skulle bevakas dygnet runt, då blir det ju helt bakvänt. Vid den här typen av brott måste vi nog tänka lite mer på brottsoffren.

Nu har över ett år gått sedan händelsen och männen har börjat avtjäna sina fängelsestraff. Men den sönderslitna tryggheten präglar fortfarande hela Lennart Källs tillvaro.

På frågan om hur allt det här har påverkat hans liv och vardag blir svaret först bara ett enda ord:

– Fullständigt.

Men han fortsätter:

– Jag värdesätter livet på ett helt annat sätt och har nog blivit en mycket bättre människa, pappa, ledare och make.

Han berättar att han fortfarande är på helspänn hela tiden, han sover dåligt och enligt hustrun skriker han emellanåt av mardrömmarna på nätterna.

– Det är ju ett trauma man går igenom och måste lära sig leva med. Man tror inte att det har hänt, det känns så overkligt. Och det är en rädsla som inte riktigt kan beskrivas.

”Vi stortrivs på Ekerö”

Fortfarande träffar han en psykolog var fjortonde dag för att bearbeta händelsen, men han hoppas att det kan få bli glesare mellan besöken nu. Han känner att han har fått de nödvändiga verktygen.

– Men nu måste jag även tänka på vilken väg jag tar till jobbet, att variera mina tider och rutiner och studera bilen på ett särskilt sätt innan jag åker iväg, säger Lennart Käll.

Är det instruktioner du har fått efter det här?

– Ja, vi har ju en del säkerhetsrutiner på företaget sedan tidigare och har nu även infört att i en viss befattning ingår också ett säkerhetspaket. Efter en sådan här händelse måste man verkligen börja tänka sig för. Har det hänt en gång kan det hända igen. Det finns andra galningar.

Har ni övervägt att flytta?

– Nej, absolut inte. De ska inte bestämma hur vi ska förändra våra liv, det bestämmer vi själva. Man går från att vara rädd till att bli mer förbannad. Vi stortrivs på Ekerö, har bott här i många år och tänker inte ändra på det.

Men under den mörka delen av året känns det värre, berättar han.

– Det är väldigt mörkt på Ekerö. Mörkret triggar igång fantasin.

Orangea kläder triggar

En stund innan den här intervjun gjordes mötte Lennart Käll en byggarbetare i lunchmatsalen på jobbet. En person med likadana orange kläder som gärningsmannens. Det isade till i kroppen.

– Man blir ju nojig. Det triggade igång tankarna direkt. Samtidigt måste jag lära mig att tycka om orange igen, jag gillar ju Holland ännu mer nu, säger han och skrattar.

Du var snabbt tillbaka på jobbet efter överfallet, varför?

– Det är sådan jag är, jag vill snabbt tillbaka till rutinerna igen och inser kanske inte vikten av att stanna hemma en extra dag. Jag var tillbaka dagen efter för att informera ledningen och fick ett fantastiskt stöd, både från staten, styrelsen och medarbetarna.

Vill förebygga spelmissbruk

Att just Lennart Käll fick bära ansvaret för någons spelmissbruk tycker han själv är lite ironiskt.

– Det är så mycket jag skulle vilja säga till honom. Om han bara visste hur mycket jag har gjort för att förhindra att han skulle förlora så mycket som han gjorde.

Under 2014 införde Svenska spel obligatorisk spelregistrering för att ge kunderna en bättre överblick över sitt spelande och därmed motverka att de spelar för mycket. Den som avviker från sitt spelmönster får automatiskt ett erbjudande om hjälp.

Detta innebar att Svenska spel tappade 800 miljoner i intäkter och en halv miljard av resultatet.

– För oss är ansvar alltid viktigare än vinst. Vi har jobbat extremt mycket med spelansvar och vill inte leva på intäkter från missbruk och beroende. De som spelar mest uppmanar vi att stänga av sig. De är guldkunder i många andra branscher, men vi vill inte ha dem, säger Lennart Käll.

Sommarprat

Just nu skriver Lennart Käll på en bok som ska ges ut i höst. Den kommer att ta avstamp i förra årets överfall och lyfter frågor om både spelansvar, matchfixning och vilket samhälle vi vill ha. På fredagen sändes även hans berättelse i ”Sommar i P1”.

Varför ville du berätta om det här i ditt sommarprat?

– Man har två val. Man kan avstå från att prata om det, gå vidare och försöka glömma, men samtidigt är det väldigt många som frågar om det. Jag har blivit förknippad med den här händelsen. Därför har jag valt det senare, att ge brottsoffret ett ansikte och visa hur man kan gå vidare. Att prata om det är också en rehabilitering. Om jag dessutom kan hjälpa någon annan är det ju bra.

Vad tänkte du när du fick frågan om att sommarprata?

– Att det är ett jobbigt ämne att prata om, men samtidigt ett bra tillfälle att få berätta. Om man bortser från allt det otrevliga är det ju ett väldigt ärofyllt uppdrag, säger Lennart Käll.

Lennart Käll

Ålder: 58.

Bor: Närlunda på Ekerö.

Yrke: Vd för statliga spelbolaget Svenska spel sedan 2011. Han har tidigare haft befattningar och vd-poster inom bland annat Trygg-Hansa, SEB-koncernen, Ica-banken, Ticket Travel Group och Wasa Kredit. Som vd för Ica-banken utsågs han 2002 till ”Årets bankchef” av Veckans Affärer. Käll är även vice ordförande i Länsförsäkringar Stockholm.

Aktuell: Värd för radioprogrammet ”Sommar i P1” fredagen den 7 juli. Lennart Käll skriver just nu även på en bok som kommer att ges ut i höst.

Lång rättsprocess mot förövarna

Rättsprocessen efter attacken mot Svenska spels vd Lennart Käll pågick i nästan ett år. Gärningsmännen nekade till brottet hela vägen till Högsta domstolen. De två männen, 31 och 39 år gamla, greps snabbt efter överfallet utanför Lennart Källs bostad tidigt på morgonen den 13 april förra året.

Tack vare att ett vittne noterade registreringsnumret på en av gärningsmännens hyrda bilar leddes polisen till Märsta och kunde redan samma dag gripa 39-åringen i hans bostad. 31-åringen greps på sitt jobb två dagar senare.

Åklagaren menade att männen hade visat synnerlig råhet. Som bevisning i förundersökningen fanns såväl dna-spår som bilder från övervakningskameror.

I augusti förra året dömdes de mot sitt nekande av Solna tingsrätt till fyra respektive två och ett halvt års fängelse för överfallet. Motivet ska ha varit en spelskuld och att Käll, i egenskap av Svenska spels vd, skulle straffas för det.

Bägge männen dömdes för rån, medan 39-åringen även dömdes för övergrepp i rättssak. De dömdes även att betala skadestånd på drygt 52 000 kronor till Lennart Käll.

Men några veckor senare överklagades domen av alla parter. Åklagaren ville att hovrätten skulle ändra rubriceringen till grovt rån och därmed även skärpa straffen. De två dömda männen menade å andra sidan att bevisningen inte höll och yrkade på att hovrätten skulle ogilla åtalet.

Vad det gäller 39-åringens agerande och avsikter gjorde hovrätten i januari samma bedömning som tingsrätten och dömde mannen återigen för rån. Hovrätten menade dock att straffvärdet skulle vara lägre och krympte därför fängelsestraffet till tre år och sex månader.

39-åringen överklagade även hovrättens dom med motiveringen att han blivit oskyldigt indragen i händelsen. Men Högsta domstolen valde i februari att inte ge prövningstillstånd. Därmed vann domen laga kraft.

Den 31-årige mannen dömdes i tingsrätten för rån, medan hovrätten ändrade rubriceringen till medhjälp till försök till grov utpressning. Därmed sänktes hans straff till fängelse i ett år och sex månader. Han överklagade inte hovrättens dom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Uppskattad studiero på sommarlovet

Nyheter Läsåret är över, men skolan har fortsatt. De senaste veckorna har Ekeröelever gått i lovskola. – Det är bra att ta igen det man har missat och få extrakunskaper, säger Birk Dyberg.onsdag 20/6 15:48

Suveräna serieledare tar sommaruppehåll

Sport Efter halva serien spelad är Ekerös fotbollsdamer i överlägsen serieledning. – Vi är inne i ett flow just nu, säger tränaren Henrik Nilsson.onsdag 20/6 9:16

Bokhojen rullar på Mälaröarna igen

Nyheter En sommartradition är tillbaka. Den här veckan rullade bibliotekens bokhoj igen. I lådan finns allt från barnböcker till deckare.onsdag 20/6 8:42

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter