NAMN. Kalle, 33, hade namnet ”Zinkens köksbryggeri” tidigare på sin öl, men nu bor han inte på söder längre och har lämnat köket så han håller på att fnula på ett nytt namn.

Kalle gick från hobby-bryggning till öl-SM

Det började som ett enkelt test för snart två år sedan. Idag har Kalle Lundmark, 33, ett eget litet ölbryggeri i förrådet – och i helgen väntar debuten i brygg-SM.

  • Publicerad 14:20, 12 apr 2019

KONTROLL. Under bryggningen gäller det att kontrollera processen så att den fortskrider väl. Foto: Anders Ekström

Egentligen smygtestade han redan 2013 (”gick sådär”) men det var augusti i 2017 som Kalle gick all in. Som föräldraledig, med sitt första barn Gustaf, vill han ha en hobby att grotta ner sig i och testade då att brygga öl hemma.

Sagt och gjort. Kalle blev fast direkt. Det tog sin början med ett enkelt start-kit.

– Den blev faktiskt drickbar. Första bryggningen var en pale ale, minns Kalle som är uppvuxen i Sollentuna och bor numera i Fågelsången efter en sväng på söder.

Den första bryggningen gav mersmak bokstavligen talat. Kalle blev väldigt fast i ölbryggning.

– Oh ja, det var kul att läsa på om bryggning. Jag gick på mässor, köpte böcker, besökte alla forum. Jag fastnade verkligen direkt. Det som är roligast är att det finns oändligt mycket att göra, man kan alltid fördjupa sig och bli bättre.

Varför blev det just ölbryggning?

– Jag har ett allmänt intresse för mat och gillar att laga mat. Sedan gillar jag givetvis öl och tycker att min öl är godare än den man köper.

Eget bryggeri hemma

I början skedde bryggningen i en kastrull i köket i den dåvarande lägenheten vid Zinken. Idag har fatutrustning, flera kylar och ett eget bryggverk införskaffats och sedan flytten tillbaka till Sollentuna har verksamheten ett eget utrymme i förrådet.

En stor del av tjusningen är att experimentera själv. Grunden är alltid malt, humle, jäst och vatten men mycket kan sedan påverkas av bryggaren själv.

– Man kan laborera mycket med innehållet, till exempel med frukt och kryddor. Jag har haft i allt från hallon och mango till saffran och vaniljstänger.

Även basingredienserna kan man justera.

– Det finns massor med olika humle och malt. Med vattnet kan man justera med sulfat och klorid och även ha i mjölksyra för att förändra PH-värdet.

– Det är att experimentera som är roligast med detta. Göra research och sen knåpa ihop recepten, ibland blir det godare såklart men alltid drickbart. Reaktionerna brukar vara bra från de som dricker den.

TÄVLINGS­BIDRAG. Kalle har gjort en stark IPA och en suröl med smak av havtorn till SM i helgen. Foto: Anders Ekström

Främst är det olika ale (IPA) som görs. Att brygga ljus lager är lite krångligare.

– Ja, det är både svårare och tar längre tid men jag ska sätta mig in i det snart.

En bryggning tar runt tio dagar. Jäsningen är det som tar längst tid. Precis som många andra hembryggare drömmer Kalle om ett eget mikrobryggeri.

– Det är inte aktuellt på ett tag, det behövs mer erfarenhet, tid och kapital. Men om jag får drömma så vill jag gärna ha ett eget mikrobryggeri, ett första steg är i så fall att ha det som ”side business” och sälja till lokala pubar och restauranger. 

Debut på SM

Nu i helgen ska Kalle tävla i SM i hembrygd öl i Solnahallen för första gången. Helenelundsonen åker dit med en stark IPA och en suröl med smak av havtorn. Besökarna röstar sedan fram sin favorit.

– Jag lär inte ta medalj, ha ha. Jag gör de för själva eventet och att träffa andra bryggare. Det är ett bra sätt att få erfarenhet, få direktrespons och självklart dricka andras öl.

Foto: Anders Ekström

Kalle Lundmark

Ålder: 33 år, blir 34 i maj. Född 1985.

Familj: Frun Johanna och barnen Gustaf och Mary.

Bor: Fågelsången. Uppvuxen i Edsviken och Tegelhagen.

Kuriosa: Bott i Bangkok i fem år.

Aktuell: Initierad ölbryggare som i helgen ska tävla på SM för första gången.

Ölbryggning

Malt, humle, jäst och vatten är alltid grunden.

Samtliga ingredienser kan justeras. Till exempel kan vattnet få ett annat PH-värde och det finns en uppsjö av olika malt, humle och jäst.

Frukt och kryddor läggs i koket eller under pågående jäsning alternativt strax efter jäsning.

Byggningen tar cirka 5 timmar och sedan tillsätts malt (ölen meskar), därpå humle och sedan jäst. Sedan jäser den i 8-10 dagar och då måste man hålla koll på temperaturen. Sist läggs ölen på fat där kolsyra tillsätts.

Alkoholhalten brukar vara mellan 4 och 7%.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt