Kalle öppnar runstenspark

Med slägga och mejsel sätter han avtryck för framtiden. För Karl Dahlberg är runristning både intresse och jobb. Nu har hans trädgård blivit en runstenspark.

  • Publicerad 08:59, 2 jul 2019

Tjusningen är att när man hugger i granit sitter det där i tusentals år.

Namnet Karl Dahlberg väcker sällan lika mycket igenkänning som Kalle Runristare. Det senare är det namn som Adelsöbon har gjort sig känd som, både på och utanför Mälaröarna.

Sedan 1993 har Karl Dahlberg verkat som runristare och gjort runstenar. Han återskapar historiska stenar och tar även emot beställningar på nya runstenar av både privatpersoner som företag.

– Tjusningen är att när man hugger i granit sitter det där i tusentals år, säger han.

Allt började med att han fick upp ögonen för den historia som ofta finns på stenarna.

– Grunden är egentligen att jag är oerhört intresserad av arkeologi och historia. För många år sedan hade jag lärt mig tyda runor och insåg att det var ett meddelande från forntiden. Då fick jag för mig att jag också ville leva vidare längre än jag egentligen kan göra, säger Karl Dahlberg.

Han kombinerar runristandet med bland annat guidade turer och utflykter till Birka och Hovgården.

Hemma på Adelsö har delar av tomten blivit en runstenspark som han i sommar kommer fortsätta fylla på. Bland annat finns kända runstenar i naturlig storlek, men i form av fotoduk uppsatt på en träställning. Parken är öppen för allmänheten till slutet av september.

När det gäller nybeställda stenar ser Karl Dahlberg en trend.

– Något som har kommit mycket är runstenar som gravsten. Nu verkar det som att folk vill ha det, säger han.

Ett annat intresse som Karl Dahlberg kombinerar med runstenarna är de egna hemsidorna. Kommunikation, men av helt olika slag.

– Nackdelen med runstenar är att det tar tid. På datorn ser jag snabbare resultat. Jag jobbar med datorn när jag rekonstruerar gamla runstenarna, säger han.

Mälaröarna försvann från kartan

Nyheter En Stockholmskarta helt utan Ekerö kommuns öar. Det mötte tittarna förra veckan. Nu lovar SVT bättring.måndag 9/12 11:11