Kallhälls station kan få en andra uppgång i södra ändan av perrongen. Foto: Mikael Andersson

Kallhäll kan få ny pendeltågsuppgång

Kallhäll kan få en andra pendeltågsuppgång. Nu ska politikerna besluta om en entré i södra ändan, en ny infartsparkering – och flera hundra nya bostäder.

  • Publicerad 11:27, 30 aug 2017

En uppgång från stationen i Kallhäll mot Arlaområdet har länge efterfrågats. Nu kan det bli ett steg närmare verklighet.

Nästa vecka ska politikerna i kommunstyrelsen besluta om Kallhälls stations framtid, där det ingår både en ny infartsparkering och möjligheten att anlägga en till entré i stationens södra ände.

– Det är oerhört viktigt, det är mycket människor som bor på den sidan och vi har två stora företag, Arla och Ica, som idag har långt att gå från stationen, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om en andra uppgång i Kallhäll var uppe redan när den nya stationen skulle byggas, men blev aldrig av. Nu vill Claes Thunblad att kommunen avsätter pengar för att kunna genomföra projektet.

– Vi kommer att avsätta pengar och naturligtvis behöver vi ha en dialog med landstinget om bemanning av entrén, säger han.

Kallhällsbon Lennart Andersson tycker att en andra uppgång här mot Arlaområdet vore bra. "Det måste vara idealiskt för de som jobbar här borta med en till uppgång, men bostäder vet jag inte. Bara de kommer på ett sätt att göra det så nära järnvägen. Och infartsparkeringen som finns blir ju full redan på förmiddagen", säger han. Foto: Mikael Andersson

"Säker cykelparkering"

Först ut är dock att ta beslutet om en ny infartsparkering på västra sidan, mot Slammertorpsvägen.

– Det är en mer tillfällig lösning. På sikt föreslår vi en permanent lösning på den nuvarande parkeringen med en överdäckning så att det blir två plan, säger Claes Thunblad.

Enligt förslaget kan det bli mellan 50 och 60 parkeringar på den nya parkeringen för bilar och en ny cykelparkering för omkring 50 cyklar.

– Det finns önskemål från politikerna om att testa säker cykelparkering med någon form av boxar eller ett stort garage som kräver lite mer yta så antalet cykelparkeringsplatser är lite osäkert än, säger Lena Olby Örhed, projektledare för infartsparkeringen.

Förhoppningen är att man ska kunna börja planera för en ny infartsparkering på västra sidan redan i år och att den kan stå klar under nästa år.

Planerna för byggnationen gäller väster om spåren, mot Slammertorpsvägen. Foto: Mikael Andersson

Den nuvarande pendlarparkeringen kan få ett andra plan i framtiden. Foto: Mikael Andersson

Omkring 100 nya bostäder

Det kan också bli startskottet på ny bostadsbyggnation kring Kallhälls station. Även då på västra sidan av spåren. Under 2017 har Järfälla kommun haft en dialog med flera olika aktörer om att bebygga det 25 000 kvadratmeter stora området.

– Vi har en dialog med ett antal aktörer som vi har sett kan utveckla området på ett väldigt positivt sätt. Det rör sig om några hundra bostäder som ska smälta in i området, säger Claes Thunblad.

På måndag ska kommunstyrelsen fatta beslut om att gå vidare med planerna och börja detaljplanelägga området.

P-brist drabbar handlare i Kallhäll

Nu öppnar snart Kallhälls nya infartsparkering

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42