Bertil Vatanen, Helena Lindgren, Sara Jidenius, Lena Järefäll och Anette Schön har varit med i promenadgruppen sedan starten i februari förra året. Foto: Mikael Andersson

Kallhällsbor vill hitta alternativ till ordningsvakter

Personerna bakom promenadgruppen i Kallhäll vill att Järfällaborna ska gå utanför dörren och prata med varandra, istället för att gömma sig hemma bakom en skärm. Det är vad som behövs för att skapa trygghet i sitt närområde, menar de.

  • Publicerad 15:14, 9 feb 2018

Den senaste tiden har vi skrivit om att kommunen tar in ordningsvakter i Jakobsberg och vill sätta upp övervakningskameror på grund av otrygghet. Men Helena Lindgren, Anette Schön, Lena Järefäll, Bertil Vatanen och Sara Jidenius tror inte att det är rätt väg att gå.

De är några av personerna bakom promenadgruppen i Kallhäll och Stäket, som består av privatpersoner som promenerar för att skapa trygghet.

– Jag tror inte ordningsvakter är svaret på otrygghet, i vissa fall kan det nog trigga något negativt. Att folk går ut och promenerar och umgås är nog en bättre lösning, säger Anette Schön.

LÄS ÄVEN: Stökigt i Jakobsberg – nu tar kommunen in ordningsvakter

Facebookgruppen "Promenad i Kallhäll/Stäket för tryggare område" startades i februari förra året efter att en våldtäkt och ett våldtäktsförsök begåtts utomhus i Skälby och Kallhäll inom loppet av en vecka. Händelser som engagerade många och diskuterades i lokala Facebookgrupper.

– Det var mycket ilska och spekulationer i sociala medier. Så jag skrev "är det inte bättre att vi går ihop tillsammans och gör något?", säger Helena Lindgren, som liksom de andra varit med i gruppen sedan starten.

Några från promenadgruppen är ute och går minst ett par gånger i veckan. Foto: Mikael Andersson

Vill vara en motvikt

I dag är runt 15 personer aktiva i promenadgruppen, som är ute och går minst två gånger i veckan, vid olika tider på dygnet.

– Det kommer mycket snabba rapporter om allt elände som inte skapar trygghet, snarare tvärtom. Vi vill vara en motvikt till det. Och vi har roligt när vi gör nytta, säger Helena Lindgren.

Sara Jidenius fyller i:

– Många sitter hemma och klickar och tycker negativa saker på nätet istället för att prata med varandra. Det känns som att det går åt fel håll, och någon måste göra något, säger Sara Jidenius.

Det gäng som Järfälla Tidning träffar kände inte varandra innan gruppen startades.

– Det är ett bra sätt att lära känna människor och sitt område. Många känner igen oss nu och hälsar när vi är ute och går, säger Lena Järefäll.

Sara Jidenius håller med.

– Man skapar en känsla av ett vi, en känsla som håller på att försvinna.

Skapar trygghet genom närvaro

Om gruppen ser ett brott begås ingriper de inte utöver att larma polisen. Tanken är snarare att skapa trygghet genom själva närvaron i sig. För det som skapar trygghet är att känna sig hemma och få ett sammanhang, menar Helena Lindgren.

– Och vi måste våga prata med varandra, inte stå mitt i centrum och googla upp en väg istället för att fråga någon hur man hittar dit, säger hon.

Samtidigt har gruppen svårt att locka folk. Kanske är många rädda att det ska ta för mycket tid, tror de.

– Det krävs bara att man går ut och går en gång i månaden. Vi bor här tillsammans, Kallhäll är som vårt stora vardagsrum. Då får vi ta hand om området ihop, säger Sara Jidenius.

LÄS ÄVEN: Hundpatrullen som ska hjälpa polisen stoppa inbrott

Det här är promenadgruppen

I dag är runt 15 personer aktiva i promenadgruppen, som är ute och går minst två gånger i veckan, vid olika tider på dygnet i sina gula västar. Ibland joggar de och är alltid minst tre personer åt gången.

Kravet för att vara med i gruppen, som bestämmer dagar och tider i sin slutna Facebookgrupp, är att man promenerar minst en gång i månaden. Intresserad? Kontakta Promenad i Kallhäll/Stäket för tryggare område på Facebook.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

Turista i Järfälla – från soffan

Nyheter Ny app berättar om platsernas historia Se dig omkring i Barkarbystaden, Jakobsberg eller Görväln och lär dig om platsernas historia – samtidigt som du ligger hemma i soffan. Det är möjligt sedan ett tag tillbaka tack vare en ny app.fredag 25/5 14:22