Till vänster syns Pysen på besök hos en internationell skola i Arusha, Tanzania, och till höger i London dit nallen reste med en familj. Foto: Privat

Kallhällsnallen Pysen reser jorden runt

Kolarängskolan i Kallhäll placerade nyligen nallen Pysen på Cityterminalen i Stockholm med en lapp som uppmanar folk att ta Pysen med ut i världen. Nu har Pysen redan hunnit besöka London och Arusha – och är i skrivande stund på väg till Australien.

  • Publicerad 10:16, 20 feb 2018

På några veckor har nallen Pysen sett mer av världen än vad de flesta får göra under en hel livstid.

Resan, som tagit Pysen ända till Tanzania och Australien, började i ett klassrum i Kallhäll. Klass 2B på Kolarängskolan läser boken Diamantjakten, där en klass skickar ut en nalle i världen och läsaren får följa nallens resor. Under läsningen ställde en elev i 2B frågan varför inte de kan göra samma sak. Sagt och gjort – två tjejer från klassen hittade en övergiven nalle utomhus och tog med den till skolan.

– Vi lämnade den på en bänk på Cityterminalen, i förhoppning att någon skulle hitta den och ta med den på sin resa, berättar klassläraren Anneli Hedlund.

Hunnit med flera resmål

På Pysen fästes en lapp, skriven både på svenska och engelska, där det står vilka nallen tillhör och att personen som hittar den får ta med den på en resa. Pysens resesällskap uppmanas mejla hälsning och bild, för att sedan placera nallen där den kan hittas av någon annan.

Det var i slutet av januari – och nallen har redan hunnit följa med en familj till London, och på okänt vis tagit sig söderut till en helt annan kontinent.

– I fredags kom mejl från en skolledare på en internationell skola i Arusha i Tanzania. Han skrev att de var engagerade, och nu har de sett till att Pysen får följa med på en resa till Australien. Vi väntar spänt på en hälsning därifrån, säger Anneli Hedlund.

Leder till bra diskussioner

Hon berättar att klassen frågar varje dag om det kommit något nytt mejl som berättar om Pysens resor. Nallens upplevelser har lett till diskussioner om olika världsdelar, tidszoner och klimat.

– De tyckte att det var väldigt spännande när han var i Afrika. Det skapar nog en känsla för barnen av hur stor världen är, och om hur barn i andra länder har det. Det leder till bra diskussioner och många tankar, säger hon.

På lappen står det att om Pysen fortfarande är på resande fot i maj, så får upphittaren skicka tillbaka nallen hem till klass 2B på Kolarängskolan. Och vem vet vad nallen hunnit se tills dess?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42