Ett exempel från på hur Stockholmshus kan se ut, detta är en skiss från ett annat projekt. Foto: Svenska Bostäder

Kälvestabor protesterar mot planerade flerbostadshus

Stadens bostadsplaner på Björnmossevägen har väckt protester bland boende i närområdet. Över 400 personer har skrivit på en namninsamling mot projektet.

  • Publicerad 10:48, 6 dec 2017

Varför vill man göra ett "urbant stråk" i en förort?

De inringade husen blir Stockholmshus. Det är dem första markanvisningen gäller. Söder och norr om dem är det tänkt att byggas bostadsrättslägenheter och längst upp i bild, mot Järfällagränsen, 25-30 radhus. Foto: Stockholms stad

– Varför vill man göra ett "urbant stråk" i en förort? Hade jag velat ha det hade jag bosatt mig i Sumpan, Solna eller centrala Vällingby, säger Lotta Sandström, som bor i närheten av Björnmossevägen.

Förra veckan skrev vi om Stockholms stads planer på att bygga runt 350 lägenheter i flerbostadshus och cirka 30 radhus längs Björnmossevägen i Kälvesta.

LÄS MER: Här planeras 350 lägenheter i Kälvesta

I morgon, torsdag, väntas exploateringsnämnden besluta om en markanvisning för de första 220 lägenheterna. Den är tänkt att gå till kommunala bolaget Svenska bostäder som vill bygga så kallade Stockholmshus, stadens satsning på färdiga hustyper som tagits fram för att bygga billigare.

Varianten som bolaget vill bygga i just Kälvesta är lamellhus på 4-5 våningar,

– Det blir en markant förändring av områdets karaktär, det passar inte in. Om man alls ska bygga borde man bygga färre hus och med högst två våningar, som på Gamla Bromstensvägen, Det skulle smälta in bättre, säger Lotta Sandström.

Hon och två andra boende startade namninsamlingen förra veckan. I skrivande stund uppskattar hon antalet insamlade underskrifter till mellan 400 och 500.

– De allra festa vi pratat med har inte känt till planerna. Några har blivit upprörda, andra tycker vi bor i en storstad och man får leva med att det byggs mycket bostäder.

Hon fortsätter:

– Det är inte bara själva husen som är problemet. Det kommer att bli många fler bilar, jag undrar hur man har tänkt kring det? säger Lotta Sandström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00

Vad kan du om bokaffärerna förr?

Quiz QUIZ: Tio bildgåtor om det gamla Stockholm Tio bilder. Tio frågor. Här är veckans frågesport om det Stockholm som en gång var.lördag 20/10 8:00