Ljusskygg verksamhet. "Om någon vill se kamelaffären kan vi hänvisa till fredag klockan 02.30 och då kommer garanterat ingen att komma", säger Mattias Nordenmark om de obekväma öppettiderna som står på hemsidan. Google-recensionerna är delvis skrivna av "företaget", delvis av andra skojare. Foto: Skärmdump/Mostphotos

"Kameluppfödare" i Bagis roar på nätet

Stenhammars kameluppfödning AB i Bagarmossen beskriver sig själva som "Stockholms bästa kameluppfödare". Men det är något lurt med det puckliga bolaget.

  • Publicerad 17:34, 18 maj 2020

Just nu har vi varken så mycket import eller export.

På Rottnevägen i Bagarmossen erbjuds den "bästa kamelservicen i stan" och försäljning av såväl neonrosa som specialdesignade kameler, enligt uppgifter på företagets hemsida. Men bara en kort stund på fredags- och söndagsnätterna, ty däremellan är det stängt.

På Google har bolaget snittbetyget 4,4 och ett 15-tal recensioner. "Bra variation av kameler" och "de hade en strålande puckelreparation", skriver två av "kunderna".

Inte konstigt att besvikelsen blir stor när SöderortDirekt ringer "kameluppfödaren" för att göra affärer.

– Just nu har vi varken så mycket import eller export, säger Leo Stenhammar, 20 år.

Han hänvisar till coronakrisen men får snart svårt att hålla masken. Och så erkänner han: hela verksamheten är en bluff iscensatt av hans polare Mattias Nordenmark.

– Han ville skämta med mig och kom på att om man startar ett företag på Google så kommer det ett brev man måste verifiera. Jag svarade på det brevet och då blev det ett "företag", säger Leo som själv alltså är från Bagarmossen.

Entreprenörspolare. Mattias Nordenmark, till vänster i bild, gav kamelföretaget till kompisen Leo Stenhammar, till höger, som en "födelsedagspresent". Foto: Privat

Enligt honom har sajten gått bra den senaste månaden, med 2 800 visningar och 1 100 sökningar. De flesta som besöker den verkar dock fatta att det rör sig om ett skämt.

– Det var någon äldre dam som inte kom från Stockholm som tänkte att det vore en rolig utflykt att göra. Hon trodde att vi på riktigt hade kameluppfödning i Bagis. Det var lite trist, hon blev ganska besviken.

En fördel med blufföretaget är annars, enligt Leo, att han fått skriva små texter som beskriver vad som finns i sortimentet.

– Det är roligt, att man har lärt sig lite om kameler.

Kompisen Mattias, 20 år och boende i Björkhagen, säger att valet föll på kameler för att det var "den bisarraste djuraffären" han kunde komma på:

– Det är ju fel klimat, vad ska man ha en kamel till i Sverige? Det är inte så att de är så bra arbetsdjur.

Mattias är osäker på om kamelsprattet kan medföra några repressalier för honom. Samtidigt är han inte orolig för vad som händer om Google upptäcker bluffen.

– Då öppnar jag bara en till affär en gata bort.

Diggar du kameler?

På hemsidan stenhammars-kameluppfodning-ab.business.site kan du gotta dig åt såväl recensioner som bilder på kameler.

Att köpa en kamel är dock – i dagsläget – inte möjligt.