Stämningen kan lätt bli högljudd när frågan om modulhusen i Beckomberga kommer upp på Bromma stadsdelsnämndsmöten. Foto: Ellinor Prawitz

Kameror ska få modulhusmotståndarna att hålla sig i skinnet

När modulhusen för nyanlända i Beckomberga diskuterats i Bromma stadsdelsnämnd har debatten haft en tendens att spåra ur. Så pass att stadsdelen nu diskuterat att filma mötena för att lugna stämningen.

  • Publicerad 11:25, 2 maj 2017

Man märkte att folk skärpte sig från åhörarbänken därför att det skulle kunna dokumenteras

Sedan planerna på modulhus för nyanlända i Beckomberga presenterades har Bromma stadsdels nämndmöten ofta fått besök av stora grupper modulhusmotståndare. Mötena tenderar att bli högljudda och politikerna får ofta kämpa för att upprätthålla ordningen.

Många i publiken ropar rakt ut eller avbryter. Ibland följs politikernas svar av rena hånskratt. Mycket frågor handlar om rädsla för ensamkommande män. Och framförallt får nämndens ordförande, Cecilia Obermüller, ta emot en stor del av medborgarnas kritik. Något hon ändå tycker är okej.

– Det är naturligt att de vänder sig till mig eftersom jag är ordförande i nämnden och ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Jag tycker inte det är så konstigt, snarare tycker jag att det är bättre att de vänder sig till mig än till de andra i nämnden, säger hon.

Brommamoderat fick nog av modulhuskritiker

Men vid ett tillfälle, i februari, var Svt på plats, och då upplevde många att stämningen var mer dämpad. Efter det har man inom stadsdelen diskuterat om man själva skulle börja filma mötena och hoppas på samma effekt.

– Förra mötet var det vissa i publiken som började gå verbalt hårt åt olika folkgrupper, då tog de det ett steg för långt, säger Lena Holmdahl, stadsdelsdirektör i Bromma och syftar på mötet som hölls i mars.

Vid mötet i mars kom diskussionerna bland annat att handla om islam och kultur.

Lena Holmdahl fortsätter:

– Det är en balansgång, vi försöker låta folk prata för att inte skruva upp debatten, samtidigt får vissa saker de säger då stå oemotsagda.

Modulhusen åter på tapeten på kvällens nämndmöte i Bromma

Men att filma mötena är inte helt okontroversiellt.

– Vi vill ju att Brommabor ska komma dit, och då kanske vissa inte vill gå om de vet att vi filmar. Så just nu följer vi hur den här frågan utvecklas möte för möte, säger Lena Holmdahl

Hanna Wistrand, Liberalernas ordförande i nämnden tycker däremot att det vore bra att filma mötena.

– Om man gör det på ett sätt som inte hämmar demokratin så är det bra. Man märkte att folk skärpte sig från åhörarbänken därför att det skulle kunna dokumenteras och man måste stå för det man sagt, säger hon och tillägger att det samtidigt är en fråga om demokratisk tillgänglighet - att fler skulle kunna ta del av nämndmötena hemifrån.

Extrema åsikter letar sig in i Facebookdebatten om modulhusen i Sundby

Att de som kommer till mötena för att ställa frågor om modulhusen skulle reagera negativt på filmningen tror hon inte.

– Det finns inget hot i att vi skulle filma. Snarare är det bra för dem, då får fler ta del av de frågor som de ställer, säger hon.

Hätskt möte om modulhusen för nyanlända i Sundby

Lillemor Samuelsson, Vänsterpartiets gruppledare i nämnden, tror inte att filma mötena är en lösning för att lugna stämningen.

– Så som vissa medborgare uppträder är det ett påhopp mot den demokratiska processen, men de måste också få komma och säga sin åsikt. Att filma tycker jag känns lite konstigt, säger hon.