Områdespolis. Hänger du i porten riskerar du att rapporteras för olaga intrång. ”Vi har rättsfall, det har funkat. Vi vet att det går att lagföra”, säger områdespolisen Martin Lazar. Foto: Sara Ringström

Kameror ska flytta på langarna i Botkyrka

Fittja storsamlar mot kriminaliteten. När polisen trycker bort knarkhandeln i centrum är det viktigt att samhället följer efter och tar tillbaka marken. Botkyrkas senaste vapen: kameror.

  • Publicerad 17:30, 8 dec 2017

Det är inte bara att man säljer öppet. De som köper har inte heller problem med att köpa öppet.

Botkyrkapolisen har ansökt om att sätta upp trygghetskameror i anslutning till kollektivtrafiken vid Fittja, Hallunda, Norsborg och Alby centrum.

Totalt rör det sig om ett 50-tal kameror som polisen nu söker tillstånd för. Kamerorna ska sitta i anslutning till kollektivtrafiken, men ska riktas utåt mot torg och centrum.

Liknande trygghetskameror har tidigare satts upp i Järva och näst på tur står alltså norra Botkyrka. Polisen väntar nu på tillstånd som är sökt hos länsstyrelsen.

Enligt Ebba Östlin (S), kommunstyrelseordförande i Botkyrka, är kamerorna en viktig pusselbit i arbetet mot den öppna knarkhandeln i centrumen.

– Vi tar otryggheten på största allvar. Vi behöver tränga ut de få kriminella som förstör för så många och låta allt gott ta plats. Med trygghetskameror så får vi mer koll på platser och kan skapa ro där.

’’Fastnar på film’’

Målet är att störa ut den öppna knarkhandeln. Brottsligheten runt narkotikan har alltid funnits, men den har aldrig tidigare skett så öppet.

– Det är inte bara att man säljer öppet. De som köper har inte heller problem med att köpa öppet. Den gränsen måste vi flytta tillbaka. Köper man knark i Fittja centrum ska man veta att man fastnar på film, säger Ebba Östlin.

Polisen: Köper du knark i Fittja så hamnar du på film

Vill se kameror. Ebba Östlin (S) tror att kameraövervakning är en nödvändig åtgärd. Foto: Sara Ringström

Kamerorna i sig kommer inte stoppa kriminaliteten, poängterar hon. Målet är att flytta på problemet bort från offentliga miljöer så att medborgarna slipper se och leva mitt i det.

– Då måste kommunen finnas där och se till att allt det goda får chansen att ta utrymmet och fylla det.

Problemet med knarklangning i centrum har redan spridit sig till portarna. Nu jobbar Botkyrkapolisen, Botkyrka kommun och Botkyrkabyggen i nära samverkan för att komma åt problemet.

Fittjabor har anlitats som trygghetsvärdar för att patrullera portarna närmast centrum som haft problem med stök, häng och gäng som säljer droger:

Fittjabor patrullerar i trapphusen – istället för kameror

En grupp kvinnor har anlitats för att städa och hålla fint i portarna:

Kvinnor – Fittjas vapen mot stöket i portarna

Polisen har också stärkt sin närvaro den senaste månaden:

Nu blir det olagligt med häng i porten

– Bor du inte i trapphuset har du inte rätt att vara där. Om jag avisat dig en gång tidigare och hittar dig där igen kommer jag lagföra dig. Då förstår de att det lika bra att tagga, säger Martin Lazar, områdespolis i Fittja.

Lugnt och städat

De gemensamma ansträngningarna har fungerat bra, enligt Martin Lazar.

– Det har varit väldigt lugnt och städat de senaste veckorna. Mycket tack vare de äldre farbröderna som patrullerar. Man behöver inte ha blåa kläder för att vinna respekt här, säger Martin Lazar.

För att organisera sig har kommunen, polisen och botkyrkabyggen samlat in en gemensam lokal lägesbild i varje område som uppdateras veckovis.

– Vi får koll på rörelser och sånt som är på väg att hända. Vi kan samordna poliser, bostadsbolag och nattvandrare och jobba förebyggande även i ett mer direkt läge, säger Ebba Östlin.

Boende kan tipsa polisen, felanmäla till Botkyrkabyggen eller mejla information till lägesbild@botkyrka.se för att bidra till den lokala lägesbilden.

Storsamling. I tisdags samlades föreningar och Fittjabor i Fittjaskolans matsal för att diskutera tryggheten. Foto: Sara Ringström