I dag är rutinen sådan att den som känner sig otrygg om natten får besök av nattpersonal. Foto: Mostphotos

Kameror ska skänka trygghet hemma

Besök av vårdpersonal mitt i natten. Tryggt, men också störande. Snart får människor med behov av nattlig tillsyn möjlighet att välja att ha en kamera i hemmet istället.

  • Publicerad 15:40, 4 apr 2017

Övervakningskameror på gator och torg är ett vanligt inslag i många städer runt om i världen sedan många år tillbaka. Kameror i hemmen är inte lika vanligt, men för människor som känner sig otrygga om natten kan det vara något som skänker ro. 

– Det här är ett system som har testats på många olika platser och det har fungerat bra. Bland annat i Västerås. Därför tror vi att det kommer att gå smidigt. Det här ska vara en bra och trygg tjänst för människor som kanske är rädda för att ramla, säger Mattias Alsiö, utvecklare på kommunen.

I dag är rutinen sådan att den som känner sig otrygg om natten får besök av nattpersonal.

– Det är många som vaknar då när någon kommer in och stökar runt i lägenheten, säger Mattias Alsiö.

Exakt när möjligheten att välja kameror blir verklighet återstår att se, men tanken är att det ska ske i april månad. 

– Vi hoppas kunna få ut det här till de kunder som är intresserade inom ett par veckor. Det är upphandlat och klart, men vi måste se över våra rutiner så att inte något blir fel. I princip är det klart, säger Alsiö.

Hur stort intresset är går inte att säga med säkerhet, men från kommunens sida tror man att det kan komma att handla om en handfull personer till en början och när det systemet väl är på plats tror man att kostnaderna kommer att minska.

– Det blir mindre körtid för nattpersonalen. Så vi tror att det här blir en win-win, säger Mattias Alsiö.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33