Foto: Mostphotos

Kamprad får egen väg i Kungens kurva

Efter Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång i slutet av januari meddelade Huddinge kommun att en väg i Kungens kurva ska döpas efter honom. Nu har de kommit fram till ett namn.

  • Publicerad 13:43, 12 jun 2018

Billys gata, Ingvars väg, Kampradkurvan, Kamprads väg, Elmtaryds väg, Agunnaryds väg är några förslag Billyhyllans väg och Kampraden var några av förslagen HuddingeDirekt fick in när vi gick ut med nyheten om att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad ska få en egen väg i Kungens Kurva.

Nu är det av allt att döma klart: Ingvar Kamprads allé blir det nya namnet på den nya sträckningen av Tangentvägen i Kungens kurva. Idag, tisdagen den 12 juni, ska natur- och byggnadsnämnden i Huddinge rösta om namnet.

Det var efter Ikea-grundarens död den 27 januari i år som Huddinge kommuns politiska företrädare ville hedra hans insats för Kungens kurvas utveckling.

– Vi vill namnge en gata efter Ingvar, det känns logiskt. Det här området omsätter 8 miljarder årligen, men innan Ikea kom hit så var det bara skog. Ikea har varit väldigt viktigt för kommunens utveckling. Det är kommunens största privata arbetsgivare och många unga Huddingebor har fått sin första anställning här. För det vill vi tacka honom, sade kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak till HuddingeDirekt då.

Familjen Kamprad har lämnat sitt samtycke till namngivningen.

Lantmäteriet kritiserar namnet

Men två remissinstanser har kritiserat namngivningen. Lantmäteriet och Institutet för språk och folkminnen påpekar att god namnsed kräver att man väntar i 3–5 år efter att en person har gått dött innan hens namn används som ortsnamn. Kommunen påpekar dock att innan vägen faktiskt är klar och namnet har tagits i bruk kommer det ha gått tre år. Till saken hör också att Lantmäteriet tycker att namnbyten generellt är "olämpliga".

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/huddinges-hyllning-till-kamprad-far-egen-vag/repraC!Szpbnxw1JMzp1qx0PQ8Yw/

Kritik mot ny Kamprad-väg i Kungens kurva

I bilden övre vänstra kant går Ekgårdsvägen. Den blå vägen är Ingvar Kamprads allé. Idag heter en del av vägen Tangentvägen, men den ska förlängas ut till Dialoggatan. Den stora bruna byggnaden är Ikea-varuhuset och Kungens kurva shoppingcenter, som det kommer se ut efter utbyggnad. Foto: Huddinge kommun