Kan det här vara sista julen på Ria?

På julafton dukar Ria Hela Människan upp julbord både för den som är hemlös och den som saknar sällskap. I och med sänkta kommunbidrag kämpar de för att det här inte ska bli det sista julfirandet.

  • Publicerad 15:33, 21 dec 2019

Gästerna kallar det här för Ria-familjen.

Ingen ska behöva sitta ensam på julafton. Mellan klockan 10–14 den 24 december serveras det fullt julbord på Hela Människans verksamhet Ria i Enköping. Julskinka, köttbullar, prinskorvar, Janssons frestelse och sill. Maten skänks från lokala restauranger och företag som haft julbord och fått mat över. Julmusten kommer från Willys.

– Willys är väldigt generösa som skänker för mer än 3 000 kronor, säger Peter Ulveström, föreståndare på Ria.

Marika Englundh som har varit husmor på Ria de senaste tio åren vet att det brukar komma omkring 20 personer på julborden, ibland fler.

– Många av dem är hemlösa och bor här på härbärget, men man behöver inte vara hemlös för att komma hit på julafton, säger Marika.

Mycket skänks inför jul

Inför julfirandet är det mycket att göra.

– Det är inte bara mat som skänks utan kläder och andra saker också, och extra mycket inför jul. Det är mycket att ta rätt på. Men roligt samtidigt. Man känner att man är viktig här, att man behövs, säger Marika.

Till dagen före doppardagen och julafton har man kallat in förstärkning. Då ställer fyra volontärer upp.

Öppet hela dagen

Efter klockan 14 på julafton håller Ria fortsatt öppet hela dagen för den som vill se Kalle Anka och fortsätta umgås i det varma och julpyntade huset. Ingen kommer att bli utkastad, vare sig man bor på härbärget för stunden eller ej.

– Det känns gott att få ge en riktig jul som de som inte fått det annars. Julen står ju mycket för familj och gemenskap, och gästerna kallar det här för Ria-familjen, säger Peter.

Ria-familjen hoppas innerligt att det inte blir den sista julen som firas på Ria. Det bidrag som Enköpings kommun har beslutat om för 2020 ska uträknat endast räcka till november nästa år.

– Vi vet inte om vi måste stänga. Det vill ingen, det här är deras trygghet, säger Marika.

Ska kämpa med alla medel

– Jag har hört de boende berätta vad det här huset betyder för dem. En del har tårar i ögonen. Vart skulle de ta vägen? säger Peter.

Men de kommer att kämpa med alla medel. Bland annat ska personalen på Ria dra i gång en Facebook-kampanj: ”En tia för Ria”.

– Tio kronor är inte så mycket pengar för många människor, men många bäckar små kan göra skillnad. Ria i Norrköping gjorde samma sak och det gjorde att de klarade ett år till, berättar Marika.

Hela Människan

Hela Människan är en kristen organisation som finns på flera orter, och däribland Enköping.

Här finns ett härbärge med nio platser för hemlösa som behöver en tillfällig plats att bo på.

Här finns också dagcentret Ria. Här kan man bland annat äta frukost, lunch och fika billigt, sköta sin hygien, delta i friskvård eller samtalsgrupp, vila och följa med på utflykter.

Varje fredag håller en husläkarmottagning öppet kostnadsfritt för hemlösa och personer i utsatta livssituationer.

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53