HÅLL SVERIGE RENT. Farhad "Nima" Sharifi, 39, och dottern Ava, 3, hittade det här skräpet på bara en halvtimme mellan Carlslund och Brunnby-Vik. Foto: Privat

"Kan inte tro att det finns så mycket skräp i naturen"

I lördags gick folk man ur huse i hela landet för att plocka skräp. Väsby var inte sämre. Ava, 3, och pappa Farhad är några av alla de som gjorde en insats.

  • Publicerad 11:30, 24 sep 2019

Man kan inte tro att det finns så mycket skräp i naturen,

Nedskräpningen beräknas kosta svenska kommuner runt två miljarder om året och nästan åtta av tio svenskar tycker att nedskräpning är ett stort eller mycket stort problem. Mot den bakgrunden ordnar organisationen Håll Sverige rent en skräpplockardag varje år. I lördags var det dags.

Och även Väsbyborna bidrog till att göra Sverige lite renare. Farhad Sharifi och dottern Ava, som bor på Solbergsvägen, gav sig ut på skräpplockarrunda. Och de kom inte tomhänta tillbaka.

– Vi hittade massor med skräp. Man kan inte tro att det finns så mycket skräp i naturen, säger Farhad Sharifi, som till vardags jobbar som tolk.

Mellan Carlslund och Brunnby Park

De gick i skogen mellan Carlslund och Brunnby Park.

– På bara en halvtimme hittade vi bland annat burkar, fimpar och hundbajspåsar. Man får ta på sig "skräpplockarglasögonen", för mycket ligger gömt och är kamouflerat.

De hittade även plast, engångsartiklar - och till och med kläder och blöjor.

– Man trodde att man hade gjort ett område rent, men på vägen tillbaka märkte vi att det är mycket skräp kvar. Det kändes hemskt, säger Farhad Sharifi.

Handskar som skydd

Både Ava och Farhad hade handskar på sig, men Avas främsta uppgift var att peka med en pinne på skräpet så att pappa kunde plocka upp, för att undvika risken att hon skadade sig på något vasst.

– Hon visade mig mycket skräp som jag inte såg, så vi fick ihop fyra påsar till sist.

Han tycker att samhället ändå är bra på att lära barn att inte kasta skräp.

– Men det är bra att vi lär dem att plocka upp skräpet också. Jag och Ava kommer att göra det här flera gånger, inte bara på Håll Sverige rent-dagen. Vi ska hålla Sverige rent varje dag.


 

Håll Sverige Rent-dagen

Håll Sverige Rent-dagen, som i år hölls lördagen den 21 september, är en del av den globala World Cleanup Day, som under förra året samlade 13 miljoner människor från 144 länder som plockar skräp.
Under lördagen arrangerade Håll Sverige Rent event i åtta svenska städer, från Lund till Umeå. Alla som villle kunde även registrera ett eget event - vilket gjordes i Väsby - i skräpplockarappen Skrappen.

Så kan du bidra till minskad nedskräpning

1. Skräpa inte ner.
2. Plocka upp det skräp du ser.
3. Lämna aldrig skräp utanför en full papperskorg.
4. Tacka nej till engångsplast som sugrör och plastlock när du handlar. Prata även med din butik och föreslå att de erbjuder alternativ till engångsplast.
5. Ta med en egen påse eller flergångsmugg när du handlar mat eller kaffe.

Källa: Håll Sverige Rent

Stockholm Direkt