Kontraster. Leif Nilsson och Ing-Marie Andersson hänger på sin tomt i Kyrkbyn, med det framväxannde Barkarbystaden i ryggen. Foto: Alexander Kuronen

Kan Kyrkbyn bli Barkarbystadens eget Skansen?

Vad händer med Kyrkbyn och Tingshusbyn när nya stadskvarter växer fram på det gamla flygfältet, och vem bestämmer spelreglerna? Enligt byborna själva kan deras områden få rollen som friluftsmuseum för Barkarbystadens invånare.

  • Publicerad 16:48, 26 apr 2019

– Det blir som ett litet zoo som de kan titta ner på, säger Leif Nilsson.

Han och frun Ing-Marie Andersson bor i Kyrkbyn. Från sitt röda hus har de utsikt över den framväxande Barkarbystaden. De höga, vitgrå huskropparna kryper allt närmare byns gamla trähus och Järfälla kyrka.

När allt står färdigt kommer den nya stadsdelen – med tiotusentals invånare – i princip att vara hopbyggd med Kyrkbyn. Endast husens olika utseenden skvallrar då om att där faktiskt går en gräns mellan områdena.

Ing-Marie Andersson tror att sammanfogningen av de två världarna kan göra att Kyrkbyn förlorar sin status som eget område; folk utifrån kommer i stället att säga att "det där tillhör väl Barkarbystaden", menar hon.

– Barkarbystaden blir dominerande och då blir det här en liten ö i det. Vi kommer att bli omringade, säger Ing-Marie Andersson.

– Vi har hört att det fanns idéer om att man hade tittat på Hyde Park och tyckt att Kyrkbyn kunde vara som den, som en oas. Skillnaden är att i Hyde Park bor inga människor, säger Leif Nilsson.

Kulturreservat. "Jag hoppas det faktiskt!" Barbara Olszowy är positiv till tanken på gamla Barkarby som ett kulturreservat. Här syns hon med hundarna Kia, Figaro, Sanna och Haddock. Foto: Alexander Kuronen

"Behåll det lantliga"

Ett par stenkast från Kyrkbyn, på Flygarvägen, bor Barbara Olszowy. Sin vana trogen tar hon med sig sina och grannarnas hundar på promenad genom Kyrkbyn och Tingshusbyn.

Barbara Olszowy är inte orolig för att byarnas identiteter ska "försvinna" bland höghusmassorna, men hon har inte heller något emot att Kyrkbyn och Tingshusbyn får rollen som ett friluftsmuseum för Barkarbystadsborna.

– Man är väl mån om sådana sevärdheter, säger hon.

Tror du att byborna själva vill bo i ett kulturreservat?

– Ja, självklart. Jag tycker att man ska behålla det lite lantliga som finns i Barkarby, det är många som vill bo så.

StockholmDirekt har tidigare skrivit om oron för hur Barkarbystadens höga hus inverkar på Kyrkbyn. Men bortom det arkitektoniska finns också andra frågor vad gäller äldre byars identitet och status, när nya bostadsområden ploppar upp alldeles runt knuten.

Djurrikt. Leif Nilsson och Ing-Marie Andersson hade både höns, katt och kanin när de flyttade till Kyrkbyn, men sedan staden började växa fram har de fått välja bort det. "Det går inte att ha en tupp som gal klockan fyra på morgonen" säger Leif Nilsson. Foto: Alexander Kuronen

Ingen service. Kristina Seblad gör sin tredje säsong som kyrkogårdsarbetare i Kyrkbyn. "Det blir mer för rekreation för det finns ingen service kvar" säger hon om området. Foto: Alexander Kuronen

Risk för splittring

Moa Beskow, etnolog på Stockholms läns museum, säger att det finns risk för splittringar mellan invånarna i det pittoreska gamla Barkarby och de nyinflyttade i den storskaliga, moderna Barkarbystaden.

– Det kan leda till att de gamla byarna ännu mer utkristalliseras i förhållande till det nya, att man får syn på hur fint och genuint det är där. Förhoppningsvis leder det inte till ett "vi och de", utan till att de som bor på båda platserna kan använda sig av den andra platsen, säger Moa Beskow.

Hon kommer in på fenomenet gentrifiering, den statushöjning som sker när välbeställda grupper flyttar in och gör anspråk på ett område. Enligt Moa Beskow går det att tänka sig en liknande utveckling i Barkarbys äldre delar, när stadsborna börjar använda dem som ett "finrum".

Hon rekommenderar därför dem som flyttar till Barkarbystaden att lära känna områdets historia. Hon uppmanar också de ansvariga för Barkarbystadens utveckling att lyssna på byinvånarna så att de inte känner sig förbisprungna.

Vill bevara karaktären

Nikoletta Jozsa (L) är kommunalråd med ansvar för byggnation i Järfälla, och tycker att den dialog kommunen haft med Kyrkbyborna de senaste åren är "mycket bra och konstruktiv".

– Det är viktigt att stadsdelarna får behålla sin karaktär, Kyrkbyn är ett villaområde och Barkarbystaden en storstadsmiljö. Det finns ingen ambition att bygga ihop dem, Kyrkbyn måste få fortsätta vara ett typiskt villaområde. Vi tittar noga på hur planerna för trafiken, gångstråk och trygghet arbetas fram för att inte försämra för någon, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Stockholm Direkt