Söder. Den gemensamma innergården där grannarna stör sig på gråtande barn. Foto: Elin Jonsson

Kan man kräva att grannens barn slutar gråta?

I förra veckan skrev vi om grannar på Södermalm som störs av förskolebarnens gråt och skrik på den gemensamma innergården. Det fick många läsare att reagera. Vi gick till botten med frågan.

  • Publicerad 12:22, 14 nov 2018

Trots att förskolan på Södermalm redan gjort anpassningar blir grannarna fortfarande störda av förskolebarnens gråt och skrik när de vistas på den gemensamma innergården.

Zeljko Kranic, chef för den juridiska enheten på Hyresgästföreningen, berättar att det då och då händer att grannar klagar på förskolor där barnen låter när de exempelvis cyklar, gråter, leker och skriker. Och att det då är upp till verksamheten och fastighetsägaren att samsas – vilket oftast fungerar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men kan en hyresgäst verkligen kräva att barn ska sluta låta? Nja, är svaret på den frågan. Generellt menar Zeljko Kranic att man inte kan göra skillnad på verksamhet och verksamhet. Fastighetsägaren har alltid det yttersta ansvaret för att se till att de boende inte störs.

– Jag gör ju ingen skillnad på om de boende stör sig på ljudnivåerna från ett kafé eller från en förskola, säger Zeljko Kranic.

– I fallet på Södermalm har förskolan redan tagit bort cyklarna som gjorde oväsen så nu är det kanske upp till fastighetsägaren att vidta åtgärder, säger Zeljko Kranic.

Grannar på Söder klagar på gråtande barn

Det kan exempelvis handla om att ljudisolera fönstren som vetter mot gården. Zeljko Kranic berättar att gränsen för rimlig ljudnivå ligger på 30-40 decibel i sovrummet – lite beroende på om de är ljud med lång varaktighet eller ljud av en mer tillfällig natur.

JARNLO: Gråtande barn är också stockholmare

Han berättar även att det har förekommit fall där boende stört sig på barn som spelat boll på gården efter 21, lekt på natten eller haft hög volym på tv-spelet.

Zeljko Kranic tycker att konflikten är knepig eftersom barn å ena sidan måste ha rätt att leka i sitt eget hem, trots att vissa grannar kanske förväntar sig lugn och ro redan från 17-tiden.

– Hyresgäster ska ha en dräglig boendemiljö men bor man nära andra hushåll så måste det finnas en viss acceptans. Och att man måste tåla en viss nivå av störningar, säger Zeljko Kranic.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han har dock aldrig hört talas om att det vidtagits mer handfasta åtgärder när det kommer till störningar från lekande, gråtande och skrikande barn i privatbostad. Heller inte att någon privatperson blivit uppsagd på grund av att dennes barn låtit för mycket.

– Jag själv bor i ett hyreshus där vi delar innergård med en förskola och jag störs inte. Men då kliver jag iväg till jobbet vid åtta när barnen ofta lämnas och det är ju viktigt att förstå att alla inte har samma rutiner och liv, säger Zeljko Kranic.

Insändare: Gråtande barn på Söder stör inte mig