Segeltorps tränare Mikael Österblom ställs mot sin gamla mentor Fredrik Mälberg. Foto: Claudio Britos

Kan Segeltorp erövra Huddinges hockeytron?

På söndag rivstartar hockeysäsongen med ett oväntat hett Huddingederby. Nykomlingen Segeltorps IF ställs mot klubben som de har snott flera namnkunniga spelare ifrån – storebror Huddinge IK.

  • Publicerad 16:13, 13 sep 2018

När HockeyNews krönikör Mikael Mjörnberg rankar hockeyettans samtliga 47 lag placerar han nykomlingen Segeltorp på plats 20 – endast sju platser nedanför Huddinge IK på plats 13 – med motiveringen:

"Segeltorp är den mest intressanta nykomling östra serien har sett på länge. Ett lag för den övre halvan av hela Hockeyettan."

Det har surrats en hel del om Segeltorp under sommaren och det av två anledningar: Dels har de proklamerat att de tänker ha färre träningar än de andra lagen och dels för att laget (kanske på grund av det) har lyckats värva hela sju spelare från lokalrivalen Huddinge.

Klubben som för bara fyra–fem år sedan låg i division 4 har utan att kunna erbjuda spelarna lön lyckats locka till sig några av hockeyettans bästa spelare – mest spännande är värvningarna av Måns Krüger, Adam Hansen och Dennis Nordström. Förra säsongen slutade trion etta, tvåa och trea i Huddinge IK:s interna poängliga. Totalt gjorde de 116 poäng på 40 matcher i grundserierna.

– Spelarna har ju ett liv utanför hockeyn också – familj och jobb. Så länge vi inte betalar några löner till spelarna så kör vi med färre träningar, säger Mikael Österblom.

Bittert premiärderby

Men trots ett pass mindre i veckan tror han att laget kan utmana topplagen.

Underdogs. Niclas Ala-Juoni ser Huddinge som favoriter i derbyt. Foto: Claudio Britos

– Vi kör ju jävligt hårt ändå, med dubbla pass varje gång. Den fysiska formen är bra. Förra året körde vi bara två pass och vi hade minst skador av alla. Medan alla andra lag var tröttkörda då vi kom fram till kvalserien prickade vi in vår formtopp. Jag tror inte att det är en nackdel att vara ledig ibland, säger Mikael Österblom

Söndagen den 16 möter Segeltorp storebror Huddinge IK i ett hett premiärderby. Många höjde på ögonbrynen i april när Huddinge valde att gå skilda vägar med sin topptrio. Enligt tränaren Fredrik Mälberg handlar det om att laget måste satsa på spelare som satsar hundra procent på ishockeyn.

– Vi försöker bygga på spelare med rätt attityd och karaktär och som ser en framtid inom hockeyn, säger han.

Jag är övertygad att vi är minst lika bra kompetensmässigt. Skillnaden är att de spelare vi har nu ser sig som hockeyspelare i framtiden.

Nyinflyttad. Efter många år i Huddinge flyttade assistkungen och trontjänaren Måns Krüger från Huddinge till Segeltorp. Foto: Claudio Britos

Huddinges förre detta målkung och trotjänare Måns Krüger är däremot lite bitter. Han medger att färre träningar spelar in, han har en karriär utanför hockeyn att satsa på. Men på frågan varför han bytte klubb svarar han kort:

– För att de inte bytte tränare i Huddinge.

Han tycker att Segeltorp har en bättre trupp än Huddinge den här säsongen och tror på seger i helgens derby. Hans förra tränare Fredrik Mälberg håller inte med.

– Vi är ett topplag och har varit det de två senaste åren. Vi har självklart ambitionen att vinna varje match, säger han.

Nya hungriga spelare

Inför säsongen har Huddinge behövt värva fler nya spelare än vanligt på en hälften så stor spelarbudget. Men han tror ändå att laget kommer kunna utmana om en plats i Hockeyallsvenskan nästa år.

– Jag är övertygad att vi är minst lika bra kompetensmässigt. Skillnaden är att de spelare vi har nu ser sig som hockeyspelare i framtiden. Men det är ett nytt och ungt lag, så de kommer behöva mer tid att spela ihop sig, säger Fredrik Mälberg.

Segeltorpstränaren Mikael Österblom håller Huddinge som stora favoriter.

– Huddinge kommer alltid vara favoriter när de möter Segeltorp. Vi har fått några bra nyförvärv, men det där sitter i väggarna. Det går inte att jämföra Huddinge och Segeltorp. Men det är klart vi kommer gå in till matchen och göra allt vi kan för att vinna.

Höstens alla hockeyderbyn

Även Trångsunds IF har tagit klivet upp i Hockeyettan den här säsongen. I höst väntar totalt sex Huddingederbyn:

16 sept 16.00: Huddinge IK–Segeltorps IF (Björkängshallen)

26 sept 19.00: Segeltorps IF–Trångsunds IF (Segeltorpshallen)

14 okt 16.00: Trångsunds IF–Huddinge IK (Stortorpshallen

4 nov 16.00: Segeltorps IF–Huddinge IK (Segeltorpshallen)

14 nov 19.00: Trångsunds IF–Segeltorps IF (Stortorpshallen)

2 dec 16.00: Huddinge IK–Trångsunds IF (Björkängshallen)